Uz njih je plakao region: Scene u filmu “Toma” koje se nikada nisu dogodile

Film o životu jednog od najautentičnijih umjetnika sa prostora Jugoslavije, Tomi Zdravkoviću, u toku prošle godine rasplakao je mnoge i bio apsolutni bioskopski hit ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Toma je 1. januara imao i svoju televizijsku premijeru, a uskoro se sprema i istoimena serija.

Kako je riječ o romansiranoj biografiji, a ne dokumentarnom filmu, ekipa koja je učestvovala u projektu, na čelu sa Draganom Bjelogrlićem i Željkom Joksimovićem imala je autorsku slobodu da neke stvari promijeni, doda i izmijeni kako bi priča o Tomi bila što bolja.

Tako su nastale i neke od najpoznatijih scena u ovom filmu koje se ipak nisu dogodile u stvarnom životu. Donosimo neke od njih.

Toma i Silvana nikada nisu snimili duet

Iako su bili najbliži saradnici i prijatelji koji su i život i dobar dio karijere provodili zajedno Toma Zdravković i Silvana Armenulić (u filmu ih tumače Milan Marić i Tamara Dragičević) nikada nisu snimili duet.

Pjesmu “Ponoć” napisao je Željko Joksimović uz pomoć legendarnog Predraga Živkovića Tozovca (koji je i pisao za Silvanu), a želja ekipe je bila da pjesma bude “narodnjak iz onog vremena” tj. da zvuči što autentičnije i, prije svega, pokaže bliskost između ova dva lika.

“Za Ljiljanu” nije za doktorevu Ljiljanu

Riječ je o jednoj od najemotivnijih scena. Nema onog ko nije plakao dok je gledao prizor Tome koji izvodi pjesmu “Za Ljiljanu” dok doktor Hadžipopović pleše sa svojom suprugom Ljiljanom koja umire (tumači je Paulina Manov). Ipak, ovo se u stvarnosti nije dogodilo.

Toma Zdravković je inače imao običaj da piše pjesme za žene koje su ga inspirisale. Pjesma “Za Ljiljanu” je zapravo posvećena, prema priči njene kćerke, glumici Ljiljani Blagojević sa kojom je Toma radio seriju “Doktorka na selu”.

Doktor Hadžipopović (ni)je postojao

Lik strogog doktora Hadžipopovića (igra ga Petar Benčina) koji tokom filma doživljava transformaciju i počinje da razumije Tomu i njegovu dušu izmišljen je kako bi priča dobila na težini i emotivnosti.

Ipak, prema riječima Tomine supruge Gordane, ima tu i malo istine. Naime, Tomu je u stvarnosti liječilo pet ljekara od kojih je najbliži sa njim bio jedan sa VMA koji je čak nekoliko puta išao sa Tomom i na putovanja.

Toma se ženio četiri puta

Ovo je iz filma jednostavno izbačeno. Prikazano je da se Toma ženio dva puta dok je u stvarnosti sudbonosno “da” izgovorio čak četiri puta. Njegova prva supruga zvala se Olgica, druga Milica, treća je bila Nada Radanović sa Cetinja (prikazana u filmu), dok se skrasio tek uz četvrtu suprugu Gordanu.

Imao je dvoje djece

Slično, u filmu je prikazano da Toma ima samo sina iz braka sa Gordanom. U stvarnosti, Toma Zdravković je prvo dobio kćerku Žaklinu sa prvom suprugom Olgicom.

Imao je tri brata i jednu sestru

Tomini roditelji, majka Kosara i otac Dušan (u filmu Mirjana Karanović i Boda Ninković) imali su petoro djece – četiri sina i jednu kćerku. Toma se rodio treći po redu. U filmu je prikazan samo njegov brat Novica koji je takođe bio pjevač.

Menadžer Drnda nije postojao

Menadžer Drnda (u tumačenju Andrije Kuzmanovića) je fiktivan lik. Ipak, slično kao i sa likom doktora Hadžipopovića, vjerovatno je zasnovan na Tominom odnosu sa njegovih pet menadžera koliko ih je imao tokom karijere.

Takođe, u samom imenu filmskog menadžera krije se omaž čovjeku koji je stvarno postojao. Naime, Dragan Daković Drda bio je bivši fudbaler koji je učio glumačku ekipu “Montevidea” da igraju fudbal. Preminuo je iznenada prošle godine.

A “Što te nema”?

Na samom kraju filma, Toma na koncertu u Sarajevu, u vrijeme kada se Jugoslavija već uveliko raspada, sa Kemalom Montenom i Davorinom Popovićem izvodi pjesmu Jadranke Stojaković “Što te nema”. Riječ je o jednoj od najemotivnijih scena filma jer simbolizuje, baš kao što filmski Toma i kaže: “One kojih više nema i onoga čega više neće biti” prenosi Telegraf.

Iako je Toma Zdravković zaista bio veliki prijatelj i sa Kemalom i sa Davorinom i jeste jedan od posljednjih koncerata održao u sarajevskoj Skenderiji, ovo je takođe fiktivna scena. Ideju za pjesmu, kao i za Tominu repliku, ispričao je nedavno Dragan Bjelogrlić, dala je njegova kćerka jer je to “najtužnija pesma koja postoji”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE