Portal 072info

Uz podršku Vlade SAD-a i UNDP-a: Otvoren Odjel za podršku svjedocima ZDK

U zgradi Kantonalog suda i Tužilaštva ZDK otvoren je Odjel za podršku svjedocima za šta su sredstva izdvojile Vlada SAD-a i UNDP, a ceremoniji je prisustvovala i američka ambasadorica Maureen Cormack, piše bh. novinska agencija Patria.

Ceremoniji su prisustvovali i Snježana Čolaković, predsjednica Kantonalnog suda ZDK, Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, Miralem Galijašević, premijer ZDK, Sezin Sinanoglu predstavnica UNDP-a BiH.

Prije otvaranja Odjela, ambasadorica Cormack je održala sastanak sa premijerom Galijaševićem o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji na području ZDK.

– Odjel za podršku žrtvama i svjedocima je jedan iznimno važan korak za građane Zenice i ZDK. Mislim da je formiranje ovog odjela jedan veoma važan korak u stvaranju jednog transparentnog i otvorenog pravosudnog sistema. U tom pogledu projekat je od iznimnog značaja i on je ostvaren zahvaljujući pomoći Američke ambasade, UNDP-a, VSTV-a i Kantonalnog suda u Zenici.

Ambasadorica Cormack danas će održati sastanak i sa predstavnicima Arcelor Mittala i Ekoforum-a, te će iz prve ruke saznati koji su to ekonomski i okolišni problemi ili bilo koji drugi sa kojima se građani susreću.

Vrijednost projekta je 104.000 američkih dolara.

Patria

Podijelite članak