Uz trupce zabraniti i izvoz rezane građe: Drvna industrija BiH je industrija koja tradicionalno bilježi suficit u robnoj razmjeni

15844f7a18f6c8035633feeb0f648ea6 660x330 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Drvoprerađivači pozdravljaju odluku o zabrani izvoza oblovine, naglašavajući da oni to traže već godinama

Drvna industrija BiH je industrija koja tradicionalno bilježi suficit u robnoj razmjeni. Samo u prošloj godini ostvaren je suficit od 1,2 milijarde KM. Taj rezultat bi, kako kažu drvoprerađivači, mogao biti još bolji kada bi vlasti udovoljile njihovim zahtjevima. Jedan od takvih dugogodišnjih zahtjeva je da se zabrani izvoz sirovine iz BiH.

LIJEČENJE RANE

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma. Kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH.

ČITAJ JOŠ:  Samo 1 KM dovoljna da svaki građanin dobije neophodnu zdravstvenu zaštitu (VIDEO)

Međutim, na sjednici Vijeća ministara BiH predložena odluka nije dobila potrebnu većinu, iako je odluka bila neophodna da se, prema njegovim riječima, sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjere prema domaćim drvoprerađivačima.

  • Izvoz oblovine je, možemo reći, rak-rana drvne industrije i donošenjem ovakve odluke počeli bismo tu ranu da liječimo. Naravno da pozdravljamo tu odluku, mada mi to već godinama tražimo, kazao nam je Kemal Čolak, direktor kompanije Promo iz Donjeg Vakufa.
ČITAJ JOŠ:  Jagma za građom i drvenim podovima

Prema njegovim riječima, drvna industrija nije pokleknula ni za vrijeme pandemije, nego je nastavila sa dobrim rezultatima, sa novim ulaganjima, uvođenjem nove tehnologije, a povećava se i udio finalnih proizvoda u konačnoj proizvodnji.

  • Stoga, smatramo da je osim zabrane izvoza trupaca, neophodno zabraniti i izvoz rezane građe ili bar uvesti neku vrstu penala na taj izvoz. Odluka je trebala biti donesena mnogo ranije, a trebala bi svakako ostati trajno na snazi, poručio je Čolak.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH smatraju da bi donošenje odluke o zabrani izvoza oblovine najviše efekta imalo za drvoprerađivače koji kao sirovinu koriste hrastove trupce i jelovinu, jer su oni u strukturi izvoza trupaca najviše zastupljeni.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA Novi primjer apsurda, balkon na koji nije moguće izaći (FOTO)

POMAK

  • Zbog poremećaja u globalnim lancima snabdijevanja i nemogućnosti nabavke sa tradicionalnih tržišta u svijetu, te naravno zato što se BiH i u prethodnom periodu suočavala sa pojavom izvoza trupaca a da nisu primarno bile zadovoljene u potpunosti potrebe domaćih prerađivača, odluka se smatra pomakom, kažu u VTKBiH.

Dodali su da je globalna ekonomija kao sistem povezanih posuda, pa ako se uzme u obzir da je Ukrajina do sada bila značajan izvoznik trupaca, ova odluka predstavlja i neku vrstu preventivne mjere, piše Oslobodjenje.ba.

GODISNJICA
MARKETING