UŽAS: Otrovano 19 ždralova u Vojvodini, ubio ih zaraženi kukuruz!

Podijelite vijest

kukuruz

Ptice su pronađene na parceli koja je pod zasadom kukuruza na teritoriji opštine Čoka, a pretpostavlja se da su se otrovale jer poljoprivrednici, uprkos zabrani, kukuruz tretiraju opasnim otrovom.

Predsjednik društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Jožef Gergelj saopštio je da je na teritoriji opštine Čoka masovno otrovano 19 sivih ždralova (Grus grus), a među njima se nalazi i jedan odrasli prstenovani primjerak iz Finske.

– Ptice su pronađene na državnoj parceli izdatoj u zakup, koja je pod zasadom kukuruza. Ždralovi su se hranili sjemenom kukuruza koje nesavjesni poljoprivrednici, uprkos zabrani korišćenja, i dalje tretiraju opasnim otrovom za toplokrvne organizme, Furadanom (Karbofuran), i ubrzo su uginuli – kaže je Gergelj, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Ždralovi se pretežno hrane životinjama, odnosno sitnijim glodarima, kao i krupnijim insektima. Međutim, u nedostatku takve hrane, jedu i sjeme kukuruza na njivama, koje ostaje na površini.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahtijevalo je od nadležnih pokrajnskih inspekcijskih organa, da hitno ispitaju “neviđeno masovno trovanje sivih ždralova” i pokrenu postupak protiv odgovornih.

Telegraf