UŽAS U BIH: Mladić iz Banjaluke završio u migrantskom kampu, pa pronađen obješen

Screenshot 7 22
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na groblju Svete Ognjene Marije u Banjaluci danas će biti sahranjen Aleksandar Topić, državljanin Švajcarske i Srbije, koji je u avgustu prošle godine nestao iz kampa za migrante “Ušivak” u Hadžićima a čija je smrt konstatovana tek 14. aprila, kada je njegove posmrtne ostatke preuzeo otac Mićo Topić iz Banjaluke.

Ambasada Švajcarske uputila je protestnu notu ministarki spoljnih poslova BiH, Biseri Turković, zašto je njihov državljanin uopšte bio smješten u migrantskom kampu, sa ljudima koji žele da se domognu Zapada, ali do danas nisu dobili odgovor – kaže advokat Dušan Tomić, koji je sa Aleksandrovim ocem pokušavao da sazna istinu o sudbini ovog mladića, pišu Novosti.

– U konzulatu Srbije takođe su zapanjeni činjenicom da ih, do danas, niko nije upoznao o slučaju njihovog državljanina Aleksandra Topića, kojem je uoči nestanka ukraden švajcarski pasoš, jedini koji je imao kod sebe, i njegove svete knjige koje je stalno nosio sa sobom. Bio je veliki vjernik i išao je redovno na bogosluženja u pravoslavne hramove. To je činio i dok se nalazio u BiH – dodaje Tomić.

Tomić kaže da je tijelo mladića pronađeno u šumi uz migrantski centar i da je bilo u fazi raspadanja, a sudski vještak nije zatražio obdukciju, već je, na osnovu “pregleda”, dao mišljenje da je riječ o vješanju.

– On, međutim, nije naveo da li je riječ o vješanju kao činu samoubistva ili ubistva – precizira Tomić.

– To je tema Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koje do danas nije zatvorilo istragu. Odgovorno tvrdim, na osnovu svega što sam prošao u ovom slučaju, da je tijelo dugo skrivano kao N.N. osoba, mada je mnogo ranije moglo da se utvrdi da je riječ o Aleksandru Topiću, što je naknadno potvrđeno i DNK analizom. Ostaje pitanje ko je dozvolio da državljanin Švajcarske i Srbije boravi u migrantskom centru, i zašto poslije nestanka nije organizovana potraga za njim – rekao je on.

Topić je, inače, živio u Švajcarskoj, gdje je bio treća godina Elektrotehničkog fakulteta, a poslije posjete ocu u Banjaluci poželio je da se pomoli bogu u staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji. Kako se obreo u prihvatnom centru “Ušivak”, trebalo bi da utvrdi istraga.

Po riječima advokata Tomića, velika je enigma šta je sa nestalim švajcarskim pasošem mladića i zašto on u Sarajevu nije proglašen nevažećim, utoliko prije ako se zna da migranti za pasoš zapadnih zemalja nude i do 20.000 evra i da su švajcarska dokumenta posebno na cijeni.

– Možda je i to mogući razlog stradanja Aleksandra Topića – kaže advokat Tomić.