Portal 072info

Užas u bolnici u Zagrebu: Nestalo je struje, svi respiratori su se isključili

Screenshot 6 632
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odjel s respiratorima u Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, u jednom je trenu, u nedjelju, ostao bez struje, i respiratore se moralo pogoniti mehanički, ručno.

“U Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru nestalo je struje, ugasili su se svi respiratori, ručno se nastavilo”, neslužbena je informacija koju smo dobili iz bolnice određene za glavni zagrebački Covid centar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Potvrdio je to za portal 24sata novi predsjednik upravnog vijeća bolnice i njezin doktor dr. Silvio Bašić, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Hrvatske.

Ministar Vili Beroš je lično, kaže, s Elektrom sređivao da u bolnicu što prije dođu vanjski električari.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Moje informacije su da je nestalo struje jer je iskočila sklopka, koliko shvaćam nastao je kratki spoj. Agregati se nisu palili zato što je nestao samo jedan mali strujni krug. Odmah su se ljudi snašli i spojili. Respiratori su ostali u jednom trenu bez struje, nisam sto posto siguran, ali tako su mi rekli da je, ali su odmah s produženim kablom spojili, i to je proradilo”, rekao nam je Bašić. 

Ručno ventiliranje je uobičajeni postupak, nastavio je, ventilira se ručno pacijente i kad ih se zbog neke pretrage mora maknuti s respiratora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ne zna koliko je dugo prekid struje trajao. 

“Meni je bilo važno da nitko nije bio ugrožen. Oni su se snašli,a onda su došli električari”, kaže Bašić.

Na pitanje o lošim agregatima u bolnici, o čemu smo također dobili informacije, odgovorio je kako se agregati za ovakve situacije ne mogu upaliti jer nisu tako programirani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Da je nestalo kompletno struje, upalili bi se”, kaže dr. Bašić.

“Agregati su stari, ali to je sad tako. Upitni su, ali funkcioniraju, govorim vam kao doktor iz Dubrave. I oni prestaju raditi, nisu to neke stvari koje mi ne znamo otprije. Palili su se kad bi nestajalo struje”, kaže Bašić.

Direktor bolnice Srećko Marušić se nije javio na telefon, kao ni Covid koordinator prof. dr. Ivica Lukšić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo nekoliko sati prije ovog incidenta smo iz drugih bolničkih pouzdanih izvora dobili informaciju da agregati, nestane li struje, ipak nisu dovoljno dobri da napajaju cijelu bolnicu i njenu opremu, pa tako ni sve respiratore, pišu 24sata.

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Dr. Drljević o respiratorima u Općoj bolnici: FUCZ nam je na prevaru pokušao istresti te respiratore, oni su neupotrebljivi

Portal 072info

Hrvatska zatvara kafiće i restorane do Božića

Portal 072info

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME