Portal 072info

Užas u Hrvatskoj: 14-godišnjakinja prisiljena na prostituciju od strane očeve ljubavnice

Screenshot 1 1709
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije nekoliko godina u Slavoniji je otkriven gnjusan slučaj podvođenja i seksualnog iskorištavanja 14-godišnje djevojčice. 

Očeva ljubavnica i njen prijatelj su obmanom i prevarom vrbovali tada 14-godišnjakinju znajući da je dijete i da živi u nesređenim porodičnim i materijalnim prilikama. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Namamili je pričom da će raditi kao hostesa

Žena joj je rekla da može zaraditi 500 kuna (oko 130 KM) radeći kao hostesa u Vukovaru i da joj taj posao ona može osigurati te ju je potom pozvala na kafu. Kada je sjela u njen auto, suprotno dogovorenom odvezla ju je u stan svog prijatelja. Tamo je došao muškarac s kojim je morala imati spolni odnos, za šta joj je platio 500 kuna (130KM). Od tog iznosa 100 kuna (oko 25 KM) morala je dati očevoj ljubavnici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Desetak dana kasnije žena je djevojčicu ponovno odvezla u isti stan istom klijentu. Cijelo joj je vrijeme govorila da će od tog čovjeka dobiti mobitel i razne druge darove. Zlostavljanje je trajalo od početka 2014. do aprila 2014.

Zatvorske kazne

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Očeva ljubavnica i njen prijatelj, koji su djevojku naveli na pružanje seksualnih usluga, u međuvremenu su pravomoćno osuđeni. Ona je dobila 2 godine zatvora, a on jednu. Muškarac koji je imao spolni odnos s 14-godišnjakinjom dobio je tri godine i deset mjeseci zatvora.

Sada, prema nepravosnažnoj presudi koju je nedavno donio osječki sud, svojoj žrtvi moraju platiti i odštetu. Ako presuda postane pravomoćna, moraju joj isplatiti 143.650 kuna (više od 37 hiljada KM) s kamatama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tražila odštetu od 210.000 kuna (više od 54 hiljade KM)

Sud je presudu objasnio činjenicom da je tužiteljica bila osoba s nepunih 15 godina te utvrđenom ispodprosječnom inteligencijom, slabom sposobnosti apstraktnog mišljenja i zaključivanja, što je sve rezultiralo zastojem u emocionalnom i socijalnom razvoju, a sve je dodatno bilo potencirano nepovoljnim uslovima odrastanja u disfunkcionalnoj porodici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, žrtva nije uspjela dobiti iznos odštete koji je tražila – 210.000 kuna. Za pretrpljeni strah sud joj nije dosudio 40 (više od 10 hiljada KM), već 10 hiljada kuna (više od 2 hiljade KM), dok je kao naknadu za tzv. umanjenje životnih aktivnosti umjesto traženih 70 (oko 18 hiljada KM) dobila 30 hiljada kuna (oko 7 hiljada KM). Kao naknadu za povredu časti, ugleda, dostojanstva i slobode sud je prihvatio iznos koji je navela u tužbi – 100.000 kuna (više od 25 hiljada KM).

Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Slučaj iz BiH: Maloljetnicu odveli u Austriju radi prostitucije

072info.com

Prostitucija u doba korone: ‘Strah da postanem beskućnica veći je nego od Covida’

072info.com

Prostitucija, prosjačenje i služenje: BiH nedovoljno napredovala u borbi protiv trgovine ljudima

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)