UŽAS U ZENICI: Muškaracu prijetio da će odsjeći glavu, a onda ženu udario sjekirom

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 24.05.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Vukoja Ljubana zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje iz člana 362. Stav 2. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 26.05.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

U nastavku pročitajte optužnicu Tužilaštva ZDK uz napomenu da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Dana 14.01.2023. godine, na području grada Zenica, u mjestu Ovnak, nasiljem, naročito drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio građanski mir M.F. i M. K., tako što je nakon kraćeg verbalnog konflikta krenuo sa sjekirom u ruci prema F. prijeteći mu da će mu glavu odsjeći, a kada je K. rekla da će zvati policiju, uputio i njoj prijetnju govoreći da će je ubiti,

pri čemu je svjestan i znajući da zadavanjem udaraca ugrožava njihov građanski mir i da može nanijeti tjelesne povrede, što je i htio, F. zadao udarac nogom u predjelu stražnjice, a K. uhvatio za odjeću i zadao joj udarac ušicama sjekire u predjelu lijevog ramena od kojeg udarca je Kata zadobila lake tjelesne povrede u vidu krvnog podliva lijevog ramena i lijeve podlaktice.

Čime je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa
stavom 1. KZ FBiH.