Portal 072info

Uzgoj zelene paprike – prilika za zeničke poljoprivrednike

U organizaciji firme “Carl Kuehne” d.o.o. Poslovna jedinica Kozarska Dubica, održana je prezentacija za poljoprivredne proizvođače sa područja grada Zenice  o uzgoju zelenih feferona.

U uvodnom dijelu predstavljena je firma “Carl Kuehne” koja je sestrinska firma istoimenog njemačkog koncerna sa četiri tvornice u Njemačkoj i oko 1500 uposlenih u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i ciljevi Poslovne jedinice za 2019. godinu.

Također zainteresovanim poljoprivrednicima predstavljen je program uzgoja zelenih feferona i dosadašnja iskustva u proizvodnji.

Preporučena površina za proizvodnju zelenih feferona je 1000 m2 uz mogućnost povećanja površine do dva ili tri duluma i novčano učešće poljoprivrednika.

Mogući prinosi po dulumu iznose do pet tona. Otkupna cijena je 0,90 KM po kilogramu, a mogući prihod od 2.600 – 3.350 KM po dulumu.

Termin preuzimanja sadnica je kraj maja odnosno početak juna. Planirani period berbe zelenih feferona je 10.07.-25.09.2019. godine, a tokom vegetacije ima do 10 berbi. 

Kompanija nudi zagarantovan otkup, pomoć u finansiranju repromaterijala (sistem kap po kap, zaštitna sredstva, đubriva, mreže, folije i ostalo).

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi do 1.900 KM po dulumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti. “Nemamo problema sa tržištem. Sirovina ide u matičnu firmu, a zatim u Njemačku gdje se finalno obrađuje i plasira širom Evrope“, naglasio je Muhamed Lemeš, magistar biljne proizvodnje u kompaniji “Carl Kuehne” d.o.o..

Podijelite članak
  • 97
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box