Portal 072info

Uživo: Haos u Ukrajini, čak 25 mrtvih

UntitledEksplozije u Kijevu su odjekivale čitavu noć, a situacija se ni u srijedu ujutro nije smirila. Javnosti se obratio i predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, koji za nasilje i nerede optužuje čelnike opozicije. Čelnik Ukrajine sastao se kasno navečer s čelnicima oporbe, među kojima je i Vitalij Kličko.

Janukovič je čelnicima opozicije poručio da odustanu od radikalnih napada. Neredi su u Kijevu izbili ponovno u utorak nakon nekoliko dana primirja. 

Broj mrtvih povećao se na 25 ljudi. Ministarstvo zdravlja izvijestilo je kako je u bolnicama 241 čovjek. Među ozlijeđenima je 79 policajaca i pet novinara.

BBC javlja kako je u noći na srijedu u bolnici preminuo novinar Vjačeslav Veremij od posljedica teških ozljeda. Novinara su nepoznati napadači pretukli i upucali u utorak navečer u Kijevu. 

Tijekom utorka navečer je policija upala na glavni kijevski trg Maidan, na kojem se mjesecima okupljaju prosvjednici koji traže smjenu režima. Mediji javljaju kako su se čitavu noć na tom području čule eksplozije, a na nekoliko mjesta je izbio i požar. Oporbeni čelnik Vitalij Kličko pozvao je demostrante da brane svoje logore.

 

Barroso pozvao na prekid nasilja

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svom je Twitteru optužio ukrajinskog predsjednika da ima “krvave ruke”. 

Čelnik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, u srijedu je pozvao sve strane da odmah prekinu nasilje u Ukrajini. Dodao je kako bi trebali krenuti u mirne pregovore. 

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je kako će iskoristiti svoj utjecaj da se situacija u Ukrajini smiri.

Zabrinutost je izrazio i papa Franjo, koji je pozvao na mir u Ukrajini. Brojni europski čelnici pozivaju EU da odredi sankcije ukrajinskoj vladi zbog nasilja. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog situacije u Kijevu.

 

Podijelite članak