Uznemirujući i osjetljiv sadržaj: Egzotične životinje jele dijelove svog tijela kako bi izbjegle glad, neke nemaju repove, druge oči…

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlasti su počele odvoziti 177 lavova, tigrova, jaguara i drugih egzotičnih velikih mačaka koje su pronađene u centru za spašavanje životinja u planinama na južnoj strani Meksiko Sitija.

Federalno državno tužilaštvo za zaštitu okoliša saopćilo je da su ukupno 202 životinje, uključujući majmune, pse, magarce i kojote, odvedene na druge lokacije.

Desetine teško naoružane gradske policije upali su u utorak u utočište za životinje “Crni jaguar bijeli tigar” nakon što su društvenim mrežama kružile fotografije mršavih, uznemirenih i povrijeđenih lavova, piše CBS News.

Osnivač rezervata rekao je lokalnim medijima da je neke od životinja spasio i da su neke od njih stigle u lošem stanju.

Loši uvjeti za životinje

– Sve je počelo s radnikom koji je nedavno otpušten i imao je mnogo video dokaza koji pokazuju zlostavljane životinje – rekao je za Reuters predsjednik Udruženja zooloških vrtova Ernesto Zazueta i dodao:

– Pokušali smo da priđemo (utočištu) pozadi, gdje možete vidjeti životinje u veoma lošim uvjetima – životinje kojima se kosti vide, sa šugama, osakaćene, nekima su odsječeni repovi, neke su imale bube.

ČITAJ JOŠ:  U prevrtanju kombija poginulo 12 ljudi

Šef policije Meksiko Sitija Omar Garsija Harfuh (Garcia Harfuch) rekao je da je imovina zaplijenjena “zbog krivičnog djela nepropisnog korištenja imovine i maltretiranja životinja”.

– Imamo užasna svjedočanstva da su neke životinje bile žrtvovane dok su se druge proždirale kako bi izbjegle glad -izvjestili su istražitelji.

Tokom svog upada, užasnuti inspektori, također, pronašli su jame sa, kako vjeruju, kostima i ostacima više od 200 divljih mačaka.

– Postoje rupe s kostima zakopanih životinja.Udruženje je reklo kako ima 400 mačaka, izvršeno je prebrojavanje s vlastima i evidentirano je samo između 180 i 190, manje od polovine njih je živo – rekao je aktivist za životinje Arturo Islas Alende (Allende).

Gradska policija je u saopćenju navela da je “prema inspekciji, imanje na kojem su držane životinje zonirano za poljoprivredne ili ispašne svrhe, a ne za držanje pronađenih vrsta”.

Prema meksičkom zakonu, privatnici se mogu registrirati za držanje egzotičnih mačaka i drugih životinja u jedinicama za upravljanje divljim životinjama pod nadzorom. Čini se da je objekat koji je pretresen u utorak podnio takvu papirologiju.

ČITAJ JOŠ:  Utrka načelnika u BiH, ko će imati bolju limuzinu: Stjepan Bošković spreman izdvojiti 70.000 KM

Ali grupa za zagovaranje prava životinja PETA nazvala je to mjesto “lažnim utočištem”, rekavši da se godinama žali da je ustanova upletena u zloupotrebe.

Pothranjene su

PETA je saopćila da su lavovi, tigrovi i jaguari držani u relativno malim ograđenim torovima, ponekad sa više od jedne životinje po ograđenom prostoru, a također su bili prisiljeni da “komuniciraju” sa ljudima zbog selfija ili videa.

Udruženje zooloških vrtova, uzgajivača i akvarijuma Meksika saopćilo je da će se njegovi članovi dobrovoljno javiti da preuzmu brigu o životinjama.

Ali članovi meksičkog narko-kartela koji ilegalno drže velike mačke i zabrana izvođenja životinja u cirkusima iz 2015. godine doprinijeli su zasićenju skloništa za životinje i spasilačkih objekata.

– Nekoliko naših objekata je već zasićeno divljim životinjama iz raznih spašavanja, od cirkusa do stotina zapljena ilegalne trgovine životinjama. Ali ne možemo dozvoliti da ove životinje, od kojih su mnoge ugrožene, nastave u ovim užasnim zdravstvenim uvjetima i pothranjenosti – rekao je Zazueta.

ČITAJ JOŠ:  Novo ubistvo novinara u Meksiku, treće ovog mjeseca

Jako mršave i dehidrirane

Zazueta je dodao da su životinje bile u “užasnoj situaciji”.

– Nekima repovi im nedostaju, pojedeni su. Drugi nemaju oko, uho. Vrlo su, vrlo mršavi, dehidrirani – kazao je.

Osnivač skloništa rekao je da su donacije rezervatu opale tokom pandemije koronavirusa.

Meksički narkosi dugo su bili fascinirani egzotičnim životinjama, piše CBS News.

Prošlog mjeseca, majmun pauk obučen kao maskota narko bande pronađen je ubijen nakon pucnjave. Fotografije sa mjesta pucnjave u Teksikaltitlanu sa policijom u kojoj je poginulo 11 članova narko-bande, prikazuju malog majmuna – obučenog u malenu maskirnu jaknu i maleni “neprobojni” prsluk – na tijelu mrtvog revolveraša koji je bio očigledno njegov vlasnik.

Također u junu, tigar lutao je ulicama u državi Najarit na pacifičkoj obali, a muškarac je umro teško povrijeđen kada je pokušao da pomazi zarobljenog tigra u oblasti u kojoj dominira kartel u zapadnoj državi Mičoakan.

Na ovom linku možete pogledati uznemirujući video zlostavljanih životinja, uz napomenu da nije za sve.

GODISNJICA
MARKETING