Uznemirujući snimci iz Kabula: Roditelji bacaju djecu preko bodljikave žice. Mole vojnike da ih odvedu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hiljade ljudi slijevaju se prema aerodromu u Kabulu u nadi da će s druge strane željeznih ulaznih vrata pronaći slobodu i pobjeći od talibana.

Britanski vojnici na aerodromu pokušavaju evakuirati što više ljudi, a talibani su od njih udaljeni svega jedan metar, navodi Sky News.

Očajni roditelji bacaju svoju djecu preko bodljikave žice i mole vojnike da ih odvedu. S obzirom na to da je na aerodromu nagurano mnoštvo ljudi, roditelji dodaju svoju djecu osobama ispred sebe kako bi ih oni najbliže ogradi pokušali predati vojnicima.

ČITAJ JOŠ:  Pronađena beba koju je očajni otac predao preko žice u Afganistanu

Danonoćno porodice, često s malom djecom, riskiraju živote kako bi došli do aerodroma. Prolaze pored talibanskih boraca koji često ispaljuju hice u zrak kako bi otjerali ljude.

Vojnici svima provjeravaju pasoše i papire. Ako prođu, upućuju se dalje, ali oni bez odgovarajuće papirologije moraju se vratiti natrag.

ČITAJ JOŠ:  Zenica: Postaviti radare i kamere u svim frekventnim ulicama

Jedna od njih je i žena koja se pokušala spasiti sa svojom četverogodišnjom djevojčicom. Bila je užasnuta i suzama jer se njezin suprug pridružio talibanima i počeo je tuči. Ona i njezina kćer nisu imale ništa osim pisma UN-a u kojem su identificirane kao žrtve. Nije im bilo bitno gdje, samo su htjele otići. Vojnik Steve White odlučio ih je ubaciti u sistem, ali to svejedno nije bila potvrda da će moći napustiti zemlju. Nakon obrade, zahtjev je odobren i njegov čin dobrote spasio im život, ali mnogo je drugih sličnih slučajeva koji ne završe na takav način.

ČITAJ JOŠ:  Talibani plaćaju zaposlene u javnom sektoru hranom iz strane pomoći
GODISNJICA
MARKETING