Uzroci i savjeti kako se riješiti lošeg zadaha

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjež dah, jedan je od nužnih preduvjeta kvalitetnog samopouzdanja i nesmetane komunikacije. Osim što je riječ o važnom zdravstvenom načelu oralne higijene, postoje i određene namirnice koje koje svojim nutritivnim sastavom izazivaju pojavu neprijatnog mirisa, kao i dugotrajno korištenje lijekova.

Svakodnevno smo bombardirani reklamama o najnovijim „5 u 1“ zubnim pastama, vodicama za ispiranje usta i žvakaćim gumama koje efektivno smanjuju PH vrijednost i čine dah svježim. Iako je riječ o proizvodima koji zasigurno doprinose oralnoj higijeni, učestalo prisutan loš zadah znak je problema čijem bi se rješavanju valjalo ozbiljnije posvetiti.

Zadah iz usta, medicinski nazvan halitoza, česta je pojava sa kojom se je svatko od nas susreo više puta tokom života, bilo da se je radilo o vlastitoj situaciji ili tuđem primjeru. Ključni faktori koji doprinose takvoj neugodnoj situaciji su: nekvalitetna oralna higijena, zdravstveni problemi i prehrana.

UZROCI LOŠEG ZADAHA

Zdravstvena struka slaže se kako je u gotovo 90% slučajeva neprijatnog zadaha, riječ o problemu koji svoje izvorište ima u usnoj šupljini. Ostatak otpada na gastrointestinalne tegobe (npr. žgaravica), upale sinusa ili bolesti pluća, kao i konzumaciju određenih prehrambenih namirnica.

U ljudskim ustima osobe sa dobrim indeksom oralne higijene prosječno se nalazi između 34 i 72 vrste bakterija. Većina njih pozitivnog je djelovanja i doprinosi obrani usne šupljine i zubiju od nepovoljnih faktora, no postoje i one koje nepovoljno utječu na stvaranje karijesa, upale zubnog mesa i loš zadah. Ostaci hrane među zubima, neredovito četkanje zubiju i slojevi bakterija na jeziku, glavni su uzročnici bolesti usne šupljine i najčešći izvor neugodnosti.

Neprijatan zadah mogu izazvati i medicinska stanja, kao što su: žgaravica, suha usta, dijabetes, problemi sa jetrom i bubrezima, te infekcija pluća, nosa i grla.

Također, namirnice poput bijelog i crvenog luka, kave, određenih mliječnih proizvoda, kao i unos cigareta i lijekova, mogu poslužiti kao kratkotrajan izvor lošeg zadaha.

KAKO SE RIJEŠITI LOŠEG ZADAHA

– redovito i pravilno četkajte zube dvaput dnevno

– četkajte jezik od preostalih naslaga bakterija

– koristite konac za zube kako biste doprijeli do četkicama nedostupnih dijelova između zubiju, gdje se ostaci hrane raspadaju i izazivaju loš miris i pojavu karijesa

– koristite antibakterijsku vodicu za ispiranje usta na bazi alkohola ili bez, ovisno o pojavi iritacije ili isušivanja

– žvačite žvakaće gume bez šećera koje efikasno ovlažuju usnu šupljinu i snižavaju PH

– dvaput godišnje posjetite zubara (pokvareni zubi mogu biti glavni uzrok lošeg zadaha)

– smanjite ili prestanite sa štetnom konzumacijom cigareta

– pazite na ishranu i vodite dnevnik o lijekovima koje uzimate (antibiotici, antidepresivi, antihistamnici itd.)

– pripazite što jedete u ključnim društvenim situacijama: bijeli i crveni luk, ljute paprike, začinjena hrana, inćuni i sir, samo su neke od namirnica koje mogu izazvati pojavu neprijatnog zadaha, koji će biti prisutan sve dok se hrana ne probavi

– unosite probiotike koji smanjuju količinu candida bakterija u usnoj šupljini

– grickajte sirovo voće i povrće koji pomažu kod čišćenja zubiju i jačanja čeljusti, te sadrže visok udio vitamina i minerala koji dezinficiraju usnu šupljinu i revitaliziraju organizam

– pijte zeleni čaj koji sadrži velike količine antioksidansa i polifenola koji smanjuju broj bakterija, kao i druge biljne napitke poput kumina, kamilice, kadulje, mente ili pelina koji dezinficiraju tkivo i zubnu površinu

 

– pojedite svjež peršin

GODISNJICA
MARKETING