Portal 072info

Uzročnik herpesa na usnama

Herpes

Jeste li se ikada zapitali šta to uzrokuje pojavu herpesa na usnama? Odlučili smo vas upoznati sa najčešćim uzročnicima koji izazivaju upravo ono što mnoge iritira, herpes.

  • Bolesti koje su prethodno oslabile imunološki sustav
  • Stresna razdoblja, ne samo na psihičkoj bazi, nego i na fizičkoj
  • Kod žena se može pojaviti i tijekom menstrualnog razdoblja

Prije pojave herpesa možemo osjetiti trnce, osjećaj napetosti, svrbež. Nekoliko dana nakon toga na usnici se mogu zamijetiti mjehurići puni bistre tekućine koji se formiraju u neku vrstu grozda. Nakon toga dolazi do pojave svrbeža i peckanja, a bistru tekućinu zamjeni tekućina mutnog sadržaja. Ovo je najrizičnije razdoblje jer se prstima može prenijeti na oči ili pak na druge osobe. Pet do sedam dana nakon toga mjehurići pucaju te ih zamjenjuju krastice. Kad se ovo dogodi, osoba više nije zarazna. Poslije ovoga samo trebate sačekati da krastice otpadnu.

Kada liječite herpes trebate se pridržavati uputa kako bi spriječili prenošenje zaraze ili pogoršanje bolesti. Vrlo je važno da ne dirate područje zahvaćeno herpesom, te da ga održavate čistim i dezinficiranim. Obratite se liječniku da vam prepiše sredstvo kojim ćete održavati zahvaćeno područje. Važno je da ne dijelite čaše i pribor za jelo a drugim osobama jer je to najveći uzrok zaraze.

Podijelite članak