Uzunović: Želim da Zenica ima status i ugled u Federaciji koji i zaslužuje!

Podijelite vijest

Zbog čega ste se kandidirali na predstojećim izborima, zašto smatrate da građani trebaju svoje povjerenje ukazati upravo Vama?

Rezultati sa Lokalnih izbora su pokazatelj da su građani prepoznali moj dotadašnji društveni angažman i da su željeli nova lica u politici, a koja već imaju rezultate iza sebe. Kako prije dvije godine, tako i danas, samo sa više iskustva i znanja, znam da mogu doprinijeti u razvoju određenih procesa u društvu. Političku karijeru sam započeo iz prkosa jer sam bio nezadovoljan odnosom vlasti prema građanima. Sada vidim da je to bio ispravan potez jer smo uspjeli napraviti iskorak u mnogim segmentima, učiniti procedure jednostavnijim za građane, ali i za udruženja, a cjelokupan proces transparentnijim. Potrebno je još mnogo vremena i projekata kako bismo došli do našeg cilja. Jedan od njih je i učešće u parlamentima na višim nivoima vlasti. Svojom energijom i angažmanom želim doprinijeti boljem položaju Zenice kada govorimo o Federaciji BiH, jer trenutno Zenica ne dobiva koliko zaslužuje.

Kako komentarišete trenutnu političku situaciju, koga smatrate najvećim krivcem općeg nezadovoljstva građana?

Nažalost smatram da odavno nije bilo prljavije kampanje i ogroman broj kandidatkinja i kandidata su pod pritiskom, upućuju im se prijetnje i pokušava im se ogaditi politika, ili čak zabraniti političko djelovanje. To nije dobro za demokratske procese u našoj državi. Postoje političke stranke koje smatraju da imaju ekskluzivno pravo na vlast i da drugi ne smiju biti dio te priče. To se posebno odnosi na više nivoe vlasti i dokazali su nebrojeno puta da su spremni praviti matematičke koalicije koje uvijek budu na štetu građana. Upravo njih vidim kao glavne krivce i kao najodgovornije za ovakve pritiske u toku kampanje. To se sve dešava jer su i oni svjesni da su se građani oslobodili straha, politički opismenili i da su spremni na promjene.

Šta i gdje može bolje i kako to upravo Vi planirate realizirati?

Prvenstveno želim da Zenica ima status i ugled u Federaciji BiH koji zaslužuje, da transferi prema jedinicama lokalne samouprave budu pravedno raspoređeni prateći vrlo jasne kriterije. Nadalje smatram da FBiH može puno više uraditi na razvoju sporta i sportske infrastrukture, kao i u oblasti politika prema mladima. To su uglavnom tri ključne stvari na koje ću se fokusirati u svom mandatu, ukoliko me građani izaberu. Pored toga uložit ću maksimalne napore u pomoći maloj privredi, budući da sam dijete iz radničke porodice koja se bavi privatnim biznisom skoro 20 godina i znam na kakve sve poteškoće mali privrednici nailaze. Reguliranje i podsticanje tržišta osoba koje rade za klijente izvan BiH je također na mojoj agendi. To su ljudi koji direktno unose novac u BiH i koji ga troše ovdje. To trebamo podsticati, a ne samo i isključivo oporezivati.

Zbog čega upravo politička opcija čiji ste Vi kandidat?

Kao što sam na početku rekao, politički angažman sam započeo iz revolta, nezadovoljan odnosom vlasti prema građanima. U tom trenutku gospodin Fuad Kasumović je bio jedina opcija koja je imala snage i bila spremna suprostaviti se tome. Kroz godine uspjeli smo izgraditi međusobno povjerenje i zajedni realizovati značajne projekte zbog čega hrabro koračamo dalje zajedno.

Na kraju, koja bi bila Vaša poruka svim građanima koji 2. oktobra imaju pravo glasa?

Najvažnije je da građani iskoriste demokratsko pravo i da se pojave na biračkim mjestima. Velika izlaznost smanjuje političke msnipulacije i omogućava volju građana. Neka građani obrate jesu li glasački listići ovjereni i potpisani od strane biračkog odbora jer samo takvi će biti važeći i za kraj neka se ne plaše prijaviti bilo kakve nepravilnosti. Građani nisu samo birači, imaju pravo pratiti procese i biti korektiv tamo gdje se pokušavaju napraviti izborne krađe. Jedino svi zajedno možemo napraviti poštene izbore u našoj domovini. Hvala svima koji svoj glas dodijele meni i BHI – Kasumović Fuad.