Užurbano zapošljavanje u bh. institucijama: Stotine konkursa za uhljebljivanje

posao 164653 725x407 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Javna je tajna da se konkursi u našoj zemlji uglavnom kroje po onima za koje je radno mjesto rezervirano i da budu provedeni tek toliko da se ispoštuje zakonska procedura.

Dok se ne uspostavi nova vlast na nivou entiteta i države, odlazeća garnitura prijelazni period koristi da zaposli svoje kadrove, pa se užurbano u institucije nastoje utrpati partijski vojnici.

Aktivnih 31

U FBiH od 5. septembra, neposredno pred opće izbore, otvorena su i završena 122 konkursa. Međutim, bitno je naglasiti da se unutar jednog konkursa često popunjava više pozicija.

Tako je Vlada FBiH dobila stručnog izvršioca za pripremu sjednica, a u potrazi je i za osobom koja će raditi u Sekretarijatu. U Federaciji je aktivno još 29 konkursa, a raspisani su najčešće u ministarstvima u kojima se traže stručni saradnici i savjetnici za razne poslove. Traže se čak i savjetnici ministara, a uvjeti su VSS i pet godina radnog staža u struci.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu raspisan je konkurs za devet pozicija, od pomoćnika direktora do stručnih saradnika.

Kada je riječ o konkursima koje provodi Agencija za državnu službu BiH, od septembra je raspisano 13 konkursa, a dva su još aktivna. Iako je bio raspisan interni konkurs za rad u Sekretarijatu Predsjedništva BiH, on je poništen.

Državni službenici se traže u Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za državnu službu BiH.

Opravdana sumnja

Sociolog i filozof Esad Bajtal za „Avaz“ kaže da konkursi, nažalost, nisu ono što trebaju biti i ne dovode selekcijom na raspisana mjesta one najbolje.

– Imamo iskustvo koje nam daje dovoljno opravdanja da sumnjamo, da se pitamo. Smisao konkursa bi trebao biti da izdvoji one s najviše znanja i s najvišim stupnjem umijeća i dovede ih na određeno radno mjesto. Međutim, događa se to što se događa – politizacija konkursa, oni su samo pokriće za dovođenje podobnih umjesto sposobnih. To je kod nas brutalno pokazano u posljednje tri decenije, čak se i ne krije, to je javna tajna. Vrhunske državne institucije mogu voditi ljudi koji ne mogu da pokažu da imaju diplomu, oni dokazuju – kazao je Bajtal.

Osoba za online komunikaciju

Vlada FBiH je dobila osobu koja je zadužena za online komunikaciju, odnosno dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, što je bio predmet javnog poziva koji je zatvoren 28. novembra.

Osim završenog studija koji se vrednuje s 240 ECTS bodova, bilo je potrebno poznavanje rada na računaru, engleskog jezika i dvije godine radnog staža u struci. Neto plaća iznosi 1.351 KM.

Avaz