AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je trenutna epidemiološka situacija u tom kantonu kritična – kazao je v.d. premijera ZDK Mirnes Bašić.

Na sastanku održanom danas, istakao je Bašić, razgovarali su o novim modelima kako da se Kantonalna bolnica Zenica odupre pritisku zbog velikog priliva Covid-pozitivnih bolesnika.

-U narednom ćemo periodu određeni broj bolesnika upućivati prema Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, a određeni broj, koji su, lakše kliničke slike, upućivati prema Općoj bolnici Tešanj, jer i tu imamo slobodnih kapaciteta – kazao je Bašić.

On je napomenuo da je ZDK jedan od osnivača UKCS-a te da im pripadaju 22 kreveta za pacijente, na čemu će insistirati, ali dodaje kako su već dobili usmeno obećanje da će im biti omogućeni kapaciteti koji im pripadaju.

O uvođenju novih, restriktivnijih mjera, istakao je Bašić, nije razgovarano niti će u dogledno vrijeme razgovarati.

Mjere su, smatra, dobre, ali treba samo insistirati na njihovoj provedbi te najavljuje da će donijeti zaključke da „uozbilje policijske organe, da inspekcija malo više pojača inspekcijske nadzore“.