Vakcina ima i za dijalizne pacijente

Vanjskotrgovinska komora BiH je Ministarstvu komunikacija i prometa BiH uputila inicijativu za nabavku vakcina i Covid pasoša za profesionalne vozače u međunarodnom cestovnom prijevozu.
Osamdeset i više

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, za Oslobođenje je rekao da je vakcinacija u distriktu počela u srijedu te da je u prva dva dana po danu realizovano 66 imunizacija.

– Naredne sedmice kreće realizacija vakcinacije osoblja u privatnim praksama, kao i štićenika u staračkim domovima, te lica na dijalizi u sklopu našeg dijaliznog centra, istakao je Šadić.

– Očekujemo da u subotu ili u utorak finaliziramo vakcinaciju zdravstvenih radnika, ističe Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

U Republici Srpskoj do sada je vakcinisano oko 25.000 osoba, a u kantonima u Federaciji BiH doze za imunizaciju zdravstvenih radnika osigurane su posljednjom Covax isporukom AstraZenecinih vakcina.

Copy

Dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a, ističe da je ovom kantonu pripalo hiljadu doza vakcina​ AstraZeneca i 762 doze Pfizer/BioNTec.

– Na osnovu do sada prispjelih prijava očekujemo da bi raspoložive količine mogle zadovoljiti sve uposlenike u javnozdravstvenim ustanovama i dio zdravstvenih radnika zaposlenih u privatnim ustanovama.

Početkom naredne sedmice očekujemo 1.710 doza vakcina​ AstraZeneca, čime bismo taj proces zaokružili, navodi u odgovoru prof. dr. Karakaš.

U RS-u je dosad vakcinisano oko 25.000 ljudi, uključujući i zdravstvene radnike koji su se vakcinisali u Srbiji, kažu iz Instituta

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ističu da je ZDK u dva navrata dobio po 740 doza vakcina Covishield, u toku sedmice stiglo je 1.140 doza Pfizer/BioNTech, a naredne sedmice očekuje se isporuka 2.560 doza AstraZenece.

– Navedene doze bit će dovoljne za vakcinaciju kompletnog medicinskog osoblja u ZDK-u, ističu iz Instituta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske također kažu da su i medicinski radnici zaposleni u privatnim zdravstvenim ustanovama prioritetna skupina.

– Osobe starije od 65 godina u RS-u vakcinišu se u domovima zdravlja. I u toj kategoriji se ide prema prioritetima, najprije 80+, pa 70+, 65+, rečeno nam je iz Instituta.

U međuvremenu, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Odbor Kantona Sarajevo, uputio je ministru zdravstva KS-a Harisu Vraniću zahtjev za uvrštavanje prosvjetnih radnika na listu prioriteta za vakcinisanje protiv Covid-19.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, po nalogu sarajevske Vlade, saopšteno je da će i svim neosiguranim osobama od ponedjeljka, 5. aprila, biti omogućeno prijavljivanje za imunizaciju putem posebne aplikacije.
Nisu svi online

Grupa organizacija, Asocijacija Mladih Roma AKSIOM, Civil Rights Defenders, Asocijacija za demokratske inicijative, Bh. povorka ponosa, Mediacentar Sarajevo i Sarajevski otvoreni centar, uputila je reakcije povodom inicijative Vlade KS-a za masovnu imunizaciju stanovništva.

– Sugerišemo da se u realizaciji novog sistema obrati pažnja da veliki broj Roma i Romkinja, kao i drugih kategorija, nema jednaku mogućnost pristupa online platformama i servisima, istakli su.

IZVOROslobođenje
Prethodni članakAnesteziolozi pozivaju tužioce da istraže respiratore koji ubijaju pacijente
Sljedeći članakLinkedIn šalje sve radnike na sedam dana godišnjeg na oporavak od užasne godine