5 25
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 18:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obavještava da je 25.oktobra zaprimio 43.180 doza vakcina proizvođača “Moderna”, kao donaciju Republike Hrvatske.

NER FIT

– Cjepiva su dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 1.novembra će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na teren će biti poslano 15.000 doza vakcina “Moderna”, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu cjepiva za sve one koji se odluče cijepiti.Vakcina “Moderna”, kao i “Pfizer- BioNTech”, mRNA cjepivo utemeljeno na istom načinu djelovanja i s jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovom vakcinom je četiri sedmice.

U saopćenju se navodi da su do sada su na raspolaganju bile vakcine protiv Covid-19 proizvođača “AstraZeneca” (Vaxzevria), “Pfizer” (Comirnaty), “Gamaleya” (Sputnik V), “Sinovac” (CoronaVac) i “Sinopharm”, a od ponedjeljka se mogu vakcinisati i vakcinom proizvođača “Moderna” (Spikevax).

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.oktobrom godine zaprimio 1.759.094 doze cjepiva protiv Covid-19, a 1.111.094 doze vakcine distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Sa obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste vakcina protiv Covid-19, Zavod je uputio apel stanovništvu da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv Covid-19, navodi se u saopćenju. 

LIDER