AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Vakcina protiv koronavirusa koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneca sada se zove Vaxzevria, objavila je to švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lijekove (EMA).

Kako su dalje naveli, vakcina ostaje nepromijenjena, ali švedska agencija je novo ime smatrala važnim, jer ga prate u druge stvari poput nove etikete i pakovanja.

EMA je promjenu imena u Vaxzevria odobrila 25. marta, a sve na osnovu zahtjeva kompanije.

Vakcina koju je proizvela britansko-švedska kompanija je u više navrata bila tema rasprava otkako je krajem januara dobila odobrenje od EMA-e.

Odmah nakon odobrenja, brojne zemlje u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su se da je ne koriste za starije osobe dok su pri tome čekale dodatne podatke.

Kasnije, početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu AstraZenecine vakcine pojedinih slučajeva pojave krvnih ugrušaka nakon vakcinacije kao i malog broja trombocita.

EMA je od 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina sigurna i efikasna te da je korist od nje veća od mogućih rizika navodeći da se i dalje istražuje ovaj slučaj.

Osim toga, kompanija je više puta bila predmet rasprave jer je u nekoliko navrata smanjila obećane isporuke Evropskoj uniji što je rezultiralo porastom tenzija između EU i Velike Britanije, piše Brussels Times.