AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Već od jeseni građani Evropske unije bi mogli dobiti vakcinu protiv koronavirusa. Bit će to, kako je rečeno, evropska vakcina, iako će biti namijenjena cijelome svijetu. Ugovor s proizvođačima o otkupu 400 miliona doza vakcina potpisale su Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, te ga je kasnije preuzela i Evropska komisija.

Prema tome, ova vakcina bit će dostupna u susjednoj Hrvatskoj.

Informaciju o sklapanju ugovora u Italiji je dao ministar zdravstva Roberto Speranca (Speranza). Italija sudjeluje sa 185 miliona eura. Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom “AstraZeneca”, a riječ je o vakcini koju su razvili italijanski i britanski naučnici, te koja se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom sveučilišta u Oxfordu, koje je i sudjelovalo u njenom stvaranju u svojim laboratorijima. 

Prve doze za eksperimente proizvela je italijanska kompanija “Irbm” gdje će se proizvoditi dio doza. Bivši predsjednik italijanske zdravstvene ustanove, a sadašnji naučnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Valter Rikiardi (Walter Ricciardi) kazao je kako će vakcine prvo dobiti medicinsko osoblje, pa onda starije osobe. 

Mnogi se nadaju da će vakcina zaustaviti eventualni drugi val širenja koronavirusa koji neki najavljuju za jesen i početak zime. Navodno će biti prodavano svima po cijeni proizvodnje, odnosno manje od 10 eura po dozi. Najveći dio proizvodnje u Evropi bit će u laboratorijima u Nizozemskoj i Italiji. Vakcine će dobiti vlade, a one će odrediti kako će biti podijeljeno stanovništvu.

Avaz