Screenshot 8 19
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 19:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Dok se u Republici Srpskoj odvija vakcinacija protiv koronavirusa djece od 12 do 18 godina, u Federaciji BiH ona još nije počela. Vakcinacija mlade populacije za sada je samo na preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju na federalnom nivou. Na posljednjoj sjednici ovog tijela, kažu, SST za imunizaciju kontinuirano razmatra preporuke vezane za vakcinaciju protiv Covid-19 djece od 12 do 18 godina.

NER FIT

Iskustva iz regije

Podaci ukazuju na to da djeca i adolescenti imaju vrlo nizak rizik od ozbiljnih oblika Covid-19, ali da je stopa hospitalizacija značajno veća kod djeca sa komorbiditetima u odnosu na zdravu djecu.

– Opseg indirektnih benefita koji se postižu vakcinacijom je također neizvjestan. Imajući u vidu navedeno, SST za imunizaciju za sada preporučuje vakcinaciju protiv Covid-19 djece starije od 12 godina koja su zbog prisutnih komorbiditeta pod povećanim rizikom mRNK vakcine su autorizirane za korištenje kod osoba starijih od 12 godina, kažu iz Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju u FBiH.

Članovi Savjeta u svakom slučaju razmatraju dalje korake za vakcinaciju djece, ali prate se iskustva i u zemljama regiona i svijeta.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Kada bude dostupno više podataka o korištenju ovih vakcina, prije svega u pogledu zdravstvenih rizika vezanih uz pojavu rijetkih miokarditisa nakon vakcinacije, kao i dokaza o korištenju različitih vakcina protiv Covid-19 kod djece, razmatrat će se ponovno opće preporuke za vakcinaciju djece protiv Covid-19, saopćili su iz SST-a.

Dok je u susjednim zemljama zabilježen nagli skok novozaraženih koronavirusom, u našoj zemlji je samo jedan dan (srijeda) bilo više od 1.000 novozaraženih, može se reći da brojke rastu ipak bez naglih skokova. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, trenutno je na bolničkom liječenju 147 pacijenata, od kojih su 134 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Prema posljednjim izvještajima, u našoj zemlji je prijavljeno 819 novozaraženih koronavirusom, a 25 osoba je preminulo od posljedica virusa

– Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,01 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 88 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru je devet osoba. Devet pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 16 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti, navode iz Zavoda.

Covid pozitivni

Na području Hercegovačko-neretvanske županije prema posljednjim izvještajima registrirano je 60 Covid pozitivnih, a preminulih osoba nema. U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na bolničkom liječenju trenutno je 47 bolesnika, od kojih je devet na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

LIDER