Vakcinacija maloljetnika u FBiH, ukoliko se odobri, na dobrovoljnoj bazi

snapshot
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prema posljednjim podacima o koronavirusu u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 811 novozaraženih i 14 smrtnih ishoda. Posljednjih sedmica raste broj zaraženih širom države, a broj aktivno zaraženih premašio je 13 hiljada.

Broj korona pozitivnih sve veći. COVID-19 se širi i u susjednim zemljama. Od početka pandemije Srbija bilježi najveći broj zaraženih, Hrvatska je na drugom, a naša država na trećem mjestu. No, kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva, stvari stoje drugačije. BiH ima najveću stopu smrtnosti. Zbog toga epidemiolozi svakodnevno poručuju građanima: imunizirajte se.

Ističe rok velikom broju vakcina

“Uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita. U skladu sa tim, skraćen je termin revakcinacije vakcinom AstraZeneca sa ranijih osam do 12 sedmica na šest sedmica. Vakcinacija je najbolji način da građani zaštite sebe, svoju porodicu i osobe oko sebe kako bi se svi što prije nastavili normalno živjeti, bez ograničenja i mjera”, poručeno je iz Ministarstva zdravstva KS.

ČITAJ JOŠ:  Gradonačelnik Kasumović novoprimljenim volonterima: Vi trebate graditi našu Zenicu

Ukoliko građani ne pokažu veći interes za vakcinaciju, dijelu dostupnih vakcina isteći će rok trajanja. To se već dogodilo sa 55 hiljada AstraZeneca vakcina u entitetu RS. U Federaciji bi pak mogle propasti mnogo veće količine. Rok sljedećeg mjeseca ističe za više od 300 hiljada doza. Sa druge strane dok je BiH još uvijek daleko od kolektivnog imuniteta sa manje od 40% vakcinisanih, diskusija o vakcinaciji djece uveliko je počela.

“Urađeno je nekoliko studija koji su pokazali da vakcinacija kod djece ne pokazuje nikakve neželje reakcije i da se trebaju vakcinisati. Istina, oni ne obolijevaju teže, ali su veliki prenosioci virusa… i samim tim sa vakcinacijom bi se zaštitilo njihovo i zdravlje njihovih roditelja. Zna se kakvi su benefiti vakcinacije, dok je COVID nepredvidiv”, ističe Jasenko Karamehić, imunolog.

ČITAJ JOŠ:  Procvat: Na ovoj bh. planini trenutno se gradi 20 hotela

Upravo zbog nepredvidivosti korona virusa i teških iskustava tokom epidemije novinarka Selma Jatić objašnjava da će, ukoliko Federacija donese takvu odluku, vakcinisati svoju djecu. Ipak, poručuje da treba pustiti roditelje da sami odluče.

“Poznajem roditelje koji su vakcinisali djecu u inostranstvu stariju od 12 godina i sve je proteklo u najboljem redu, ali poznajem i one koji ne žele djecu vakcinisati ni po koju cijenu. Mislim da roditeljima treba dati vremena da sagledaju situaciju i odluče šta je najbolje za njihovu djecu“, kaže Selma Jatić, majka.

ČITAJ JOŠ:  Metar drva u Njemačkoj košta 130 eura, a u BiH 138

Vakcinacija maloljetnika

Imunizacija maloljetnika već traje u entitetu Republika Srpska. Skoro 800 maloljetnika primilo je prvu dozu neke od vakcina. U Distriktu Brčko nije donesena takva odluka. Roditelji, barem oni sa kojima smo razgovarali, spremni su da vakcinišu svoju djecu.

Ukoliko nadležni u Federaciji i Distriktu odobre imunizaciju maloljetnika ona će svakako biti dobrovoljna. Dostupnost vakcina više nije problem. Do sada je stiglo blizu tri miliona doza različitih proizvođača. Sada je sve na samim građanima.

GODISNJICA
MARKETING