o 5036559 1024
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Vakcine Oxford-AstraZeneca proizvedene u Serum Institute of India, poznate kao Covishield, a koje je Federaciji Bosne i Hercegovine donirala Republika Srbija, uskladištene su u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru. Za njihovo stavljanje u upotrebu potrebno je odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a kako nam je jučer potvrđeno iz Agencije, ono se očekuje danas.

SPREMNI SMO!

– Zaprimili smo neophodnu dokumentaciju i uzorke za laboratorijsko ispitivanje donirane Covishield vakcine. Ona je trenutno u laboratorijskom radu, u Kontrolnoj laboratoriji Agencije i očekujemo da će navedeno biti kompletirano sutra (danas, op. a) do kraja radnog dana, ističe prof. dr. Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova iz Kontrolne laboratorije Agencije u Sarajevu.

U međuvremenu, kantonalne bolnice i domovi zdravlja u FBiH spremno iščekuju vakcine kojima će prvenstveno biti vakcinisani uposlenici Covid odjela, ali i drugi medicinski radnici.
– Mi imamo dva Covid odjela, intenzivnu njegu. Imamo ukupno 34 pacijenta, dva na intenzivnoj njezi i po šesnaest na dva odjela. Svaki dan bude zaražen neko od naših medicinskih radnika, ali nemamo problem da nam je ugrožen rad odjela. Spremni smo za vakcinaciju. Radit ćemo vakcinaciju samo uposlenika KB-a Bihać. Prvo ćemo vakcinisati uposlenike Covid odjeljenja, Centra urgentne medicine, intenzivne njege, internističke i kirurške odjele, pa ćemo vidjeti šta dalje. Mi smo spremni i čekamo vakcine, govori Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice Bihać.

Iz Kantonalne bolnice Zenica vakcine očekuju iduće sedmice, a već odavno su spremni za početak vakcinacije.
– Obaviješteni smo od Kantonalnog tima za vakcinaciju da će 340 vakcina namijenjenih za uposlenike KB-a Zenica biti na raspolaganju u idućoj sedmici. Mi imamo uslove za prijem i skladištenje ovih vakcina, spremni smo za vakcinaciju. Oko 200 uposlenika je uvijek ili povremeno angažovano u Covid odjelima za liječenje oboljelih, a Covid odjeli su popunjeni, posebno Covid intenzivna njega. Počeli smo koristiti dodatne rezervisane prostore za hospitalizaciju Covid oboljelih, ističe dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove KB-a Zenica. 

STANJE JE TEŠKO

​Direktor KB-a Zenica dr. Rasim Skomorac ističe da je stanje teško.
– Imamo veliki broj teško oboljelih pacijenata, pacijenata koji zahtijevaju respiratornu podršku. Kada se radi o našem medicinskom osoblju, uvijek imamo oboljelih, u manjoj mjeri nego što smo imali ranije, ali imamo. Vakcinacija našeg osoblja zavisi od toga kad će doći vakcina. Čim vakcine dođu, mi ćemo ih dati našim zaposlenicima, ističe Skomorac.