33FEB832 D6E6 4529 B750 A1620FA2FB5A
AUTOR: K.H.
DATUM: lis 30, 2021 @ 17:30
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Izraelsko-američkom studijom, objavljenom u medicinskom časopisu Lancet, utvrđeno je da vakcinacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech rizik od hospitalizacije smanjuje za 93 posto, ozbiljnih simptoma za 92 posto i smrti za 81 posto.

NER FIT

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 730.000 osoba koje su primile treću dozu. Učinak vakcinacije kod njih upoređen je sa učinkom vakcinacije kod 728.321 onih koji su vakcinisani dvjema dozama najkasnije do pet mjeseci. Istraživanje su proveli izraelski Zdravstveni servis Clalit, koji je najveći u državi, i Univerzitet Harvard.

Opservacijska studija je provedena od vrhunca pandemije koronavirusa kada je bilo najviše onih zaraženih delta sojem virusa, kraja jula do 23. septembra ove godine. Ovo je prva studija koja je recenzirana i koja analizira učinkovitost treće doze vakcine Pfizer/BioNTech. Razmatrane su različite varijable, među kojima su kormobiditeti onih koji su vakcinisani s tri doze.

“Ovo je dokaz za države u kojima se razmatra vakcinacija trećom dozom vakcine. Svaka od njih će morati donijeti odluku na osnovu njima svojstvenih okolnosti i vremenskog okvira vakcinacije”, izjavio je šef odjela za inovacije u Clalitu Ran Balicer.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Izrael je naveo kao primjer da je rana vakcinacija spasila živote velikog broja ljudi. Upravo je ova država bila prva na svijetu u kojoj je počela vakcinacija trećom dozom. Više od 3,9 miliona njenih stanovnika je vakcinisano trećom dozom. Ovo već daje rezultate. Dnevno je manje od jedan posto pozitivnih na virus od ukupnog broja testiranih, piše list Jerusalem Post.

LIDER