Screenshot 5


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Vakcinacija protiv koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu neće početi prije 20. februara, a prve doze će primiti zdravstveni radnici koji su u proteklom periodu pristali primiti vakcinu.
Ove informacije u razgovoru za Klix.ba kazao je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić koji će na nivou kantona provesti aktivnosti vakcinacije vakcinama Pfizer i AstraZeneca koja će u Bosnu i Hercegovinu doći 15. februara preko COVAX programa.

“U BiH se očekuje oko 25.000 vakcina koje će biti podijeljene na FBIH i Republiku Srpsku. Srazmjerno broju stanovnika Zeničko-dobojski kanton će dobiti oko 2.200 vakcina koje će biti usmjerene za vakcinaciju zdravstvenih radnika kao prioritetnu kategoriju. Mi vakcine ne očekujemo prije 20. februara jer će one po dolasku biti smještene u hladnjaču u Mostaru, a nakon izlaska iz hladnjače pet dana mogu biti u režimu od 2 do 8 stepeni. Neposredno prije vakcinacije dovode se na tjelesnu temperaturu”, kaže Huseinagić dodavši da će svi imati pet dana za vakcinaciju od dana iznošenja vakcina iz mostarske hladnjače.

Međutim, s obzirom na to da svaka osoba mora biti nakon određenog vremena i revakcinisana, Institut će s nekih 2.200 vakcina vakcinisati samo 1.100 zdravstvenih radnika koji bi, u slučaju problema druge isporuke vakcina, mogli biti revakcinisani čime bi se postigla efikasnost vakcinacije.

“Mi nećemo imati problema oko vakcinacije zdravstvenih radnika koji će se vakcinisati na poslu, niti probleme s osobama u staračkim domovima koji su nam također prioritet. Problem ćemo imati sa stanovništvom i masovnom vakcinacijom jer će nakon prve vakcinacije biti poznat datum i druge vakcinacije koja se mora obaviti tog zakazanog dana…”, dodaje naš sagovornik

Istakao je da će njihova obaveza između vakcinacije i revakcinacije pratiti stanje građana, moguće nus pojave te o svemu obavještavati Agenciju za lijekove te međunarodne institucije i proizvođače vakcina.

Nakon zdravstvenih radnika prioritet u vakcinaciji će imati starački domovi, a zatim redom osobe sa hroničnim oboljenjima iznad 60 godina, a zatim i ispod 60 godina, stariji od 60 godina te u zadnjem dijelu policija, inspekcije, osobe koje s velikim brojem ljudi, novinari…

Huseinagić je kazao kako u ljetnom periodu očekuju porast broja zaraženih, ali da je upravo vakcinacijom, ako isporuka vakcina bude redovna, cilj to spriječiti i kontrolisati. U svakom slučaju, vakcinacijom najugroženijih kategorija spasit će se životi i dalje širenje.

“Imamo pravo biti optimistični”, zaključio je Huseinagić.