Vakcine protiv koronavirusa smanjile broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou

1637079554 vakcinacija 750x422ss

Rezultati prvog velikog svjetskog istraživanja pokazali su da su vakcine protiv koronavirusa smanjile globalni broj smrtnih slučajeva za 20 miliona.

Studij, koji je proučio širenje bolesti u 185 zemalja i teritorija između decembra 2020. i decembra 2021. godine, pokazao je da bi bez vakcine protiv koronavirusa umrlo 31,4 miliona ljudi, ali da je izbjegnuto 19,8 miliona smrtnih ishoda.

“Znali smo da će to biti veliki broj, ali nisam mislio da će to biti čak 20 miliona smrtnih slučajeva tokom samo prve godine”, rekao je Oliver Watson sa Imperial College London, koji je prvi autor studija koji su sproveli naučnici na univerzitetu, piše Guardian.

Međutim, mnogo više smrtnih slučajeva moglo bi se spriječiti da je pristup vakcinama bio ravnopravniji širom svijeta. Skoro 600.000 dodatnih smrtnih slučajeva – svaki peti smrtni slučaj od koronavirusa u zemljama s niskim prihodima – moglo je biti spriječeno da je ispunjen globalni cilj Svjetske zdravstvene organizacije o vakcinaciji 40 posto stanovništva svake zemlje do kraja 2021. godine, pokazalo je istraživanje.

“Naši nalazi pokazuju da su milioni života vjerovatno spašeni tako što su vakcine bile dostupne ljudima svuda, bez obzira na njihovo imovinsko stanje”, rekao je Watson, dodajući da se, opak, moglo uraditi više.

Dodao je da, iako je i dalje od vitalnog značaja osigurati vakcine širom svijeta, posebno za osobe s visokim rizikom, u mnogim dijelovima svijeta s niskom pokrivenošću vakcinom postoji visok nivo imuniteta zbog prethodne infekcije.

Otkako je 8. decembra 2020. prva vakcina protiv koronavirusa primijenjena izvan okruženja kliničkog ispitivanja, gotovo dvije trećine svjetske populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a inicijativa globalnog pristupa vakcinama Covid-19 (Covax) je olakšala pristup za zemlje sa nižim prihodima kako bi pokušali da smanje nejednakosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE