Vakcine se sada mogu kriviti za bolesti bez naučnih dokaza

Vakcine se sada mogu kriviti za bolesti bez naučnih dokaza

Evropski sud koji je zasijedao danas donio je odluku u kojoj stoji da se vakcine mogu kriviti za određene bolesti čak i odsustvu naučnih dokaza.

Najviši sud Evropske unije u obrazloženju je naveo da se razvoj bolesti može povezati sa vakcinom u slučaju da je osoba ranije bila zdrava, bez historije bolesti u porodici, i ako se javlja značajan broj slučajeva bolesti kod ljudi koji primaju određenu vakcinu – to može poslužiti kao dovoljan dokaz, prenosi CNN.

Odluka je donesena na osnovu slučaja iz Francuske, koji datira iz 1998. godine, a tiče se osobe inicijala J.W. koji je vakcinisan protiv hepatitisa B, a kasnije je dobio multiplu sklerozu.

Zbog toga je ostao paralizovan 2011. godine, a on je 2006. tužio Sanofi Pasteur farmaceutsku kompaniju koja je proizvela tu vakcinu – zbog koje ih je i tužio.

Ovaj slučaj je pred Sudom Francuske odbačen zbog nedostatka validnih naučnih dokaza između vakcine za hepatitis B i multiple skleroze.

Ovaj slučaj iz Francuske na koncu je završio pred Sudom EU, a pravni tim J.W. je dokazao da on nije imao historiju bolesti multiple skleroze u svojoj porodici.

Sud nije striktno presudio u njegovu korist, ali je osigurao vodič za EU – koja će od sada razmatrati slične slučajeve.

Sud EU na ovaj način daje ovlaštenje domaćim sudovima da sami donesu odluke o uzročnosti na osnovu dokaza koji su im prezentovani, a da se ne oslanja na naučno mišljenje.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE