Screenshot 5 72
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Potpuno vakcinisane osobe bi mogle širiti delta varijantu koronavirusa istom brzinom kao i nevakcinisani ljudi, pokazuje to interni dokument američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

FIXGEHALT

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky potvrdila je autentičnost ovog još neobjavljenog dokumenta.

“Mislim da ljudi moraju shvatiti da ovdje ne pretjerujemo. Ovo je ozbiljno.To je jedan od najprenosivijih virusa za koje znamo”, rekla je onda.

Centar bi danas trebao objaviti podatke koji će podržati kontroverznu odluku Walenskog da promijeni smjernice za potpuno vakcinisane ljude, a direktorica ove institucije je rekla u utorak da CDC preporučuje čak i potpuno vakcinisanim osobama da nose maske u zatvorenim prostorima, na mjestima gdje je prijenos virusa stabilan ili visok.

LIDER

Rekla je i da bi svi u školama – učenici, osoblje i posjetitelji trebali uvijek nositi maske.

“Mjere koje su nam potrebne da ovo stavimo pod kontrolu su ekstremne”, rekla je Walensky dodavši da podaci u izvještaju nisu iznenadili.

U dokumentu se međutim ukazuje i na to da su vakcinisane osobe sigurnije s obzirom na to da vakcine sprečavaju više od 90 posto teških bolesti. Ono što je problem sa vakcinama protiv koronavirusa jeste što su manje učinkovite u sprečavanju infekcije i prijenosa virusa.