Screenshot 6 45
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 17, 2021 @ 6:49
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Poslovni portal Business Insider piše da oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa vakcinama proizvođača Moderna možda neće morati biti vakcinisani još jednom, trećom dozom, koja se naziva pojačivačem imuniteta.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) je objavio podatke koji su prikupljeni iz bolnica širom Sjedinjenih Američkih Država. Oni kazuju da je među zaraženima koji su hospitalizirani manje onih koji su vakcinisani Moderninom vakcinom nego onih koji su vakcinisani vakcinama proizvođača Pfizer/BioNTech i Johnson & Johnson’s.

Prema CDC-ovom ovomjesečnom izvještaju, vakcinacija dvjema dozama Modernine vakcine smanjuje rizik od hospitalizacije za 93 posto. Vakcine Pfizer/BioNTech smanjuju ovaj rizik za 88 posto, dok vakcine Johnson & Johnson’s smanjuju rizik za 71 posto.

Doktor Robert Atmar, koji je na Medicinskom fakultetu Baylor predvodio istraživanje o dodatnoj vakcinaciji, je izjavio da ne bi bio iznenađen da bi se još jednom dozom morali vakcinisati oni koji su ranije vakcinisani vakcinama Johnson & Johnson’s. Za Moderninu vakcinu je istakao da je to otvoreno pitanje.

Podaci navedeni u spomenutom izvještaju govore da Modernina vakcina duže štiti od mogućnosti hiopitalizacije nego vakcine Pfizer/BioNTech i Johnson & Johnson’s. Nakon četiri mjeseca od vakcinacije učinkovitost Modernine vakcine u smanjivanju rizika od hospitalizacije je 92 posto, dok je učinkovitost vakcine Pfizer/BioNTech 77 posto i vakcine Johnson & Johnson’s 68 posto.

Modernina vakcina pokazala se vrlo učinkovitom među starijim osobama, čiji je imunitet slabiji. Kod ove populacije smanjuje rizik od hospitalizacije za 87 posto, dok vakcina Pfizer/BioNTech kod ove populacije rizik od hospitalizacije smanjuje za 77 posto.

Modernina vakcina protiv koronavirusa je učinkovitija i među osobama mlađim od 65 godina. Od juna do augusta ove godine kod onih koji imaju do 49 godina bila je učinkovita 99 posto, dok je kod onih koji imaju od 50 do 64 godine bila učinkovita 91 posto.

Riječ je o podacima koji su uzeti iz 250 američkih bolnica.

LIDER