Vakcinski nacionalizam i gomilanje vakcina u bogatim zemljama

43380vakcinagrip 4

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa apelovao je u utorak na globalnu solidarnost u ekonomskom oporavku od pandemije COVID-19 i uozorio je na “vakcinski nacionalizam”.

Nedavno pokrenuta Afrička kontinentalna regija slobodne trgovine (AfCFTA) s 1,2 milijardom ljudi, ponudila je dobru priliku za jačanje ekonomije širom kontinenta, izjavio je Ramaphosa tokom video obraćanja drugoga dana online zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

– Samo kroz multilateralnu akciju svijet može razriješiti svoje izazove – kazao je Ramaphosa, naglašavajući da će zona slobodne trgovine, koja postala operativna 1. januara, povećati trgovinu i proširiti proizvodne kapacitete širom Afrike kako bi udovoljili povećanoj potražnji.

Sudeći po analizama WEF-a, ekonomski poticaji u Africi mogli bi biti mogući, između ostalog, jačanjem infrastrukture, digitalne transformacije i novih modela finansiranja.

Predsjednik WEF Borge Brende potvrdio je da nova zona ima enormni potencijal za društveni i ekonomski razvoj Afrike.

Okončanje pandemije širom svijeta zahtijevalo bi širu saradnju na distrubiciji vakcina, što bi osiguralo da nijedna zemlja ne bude izostavljena iz tih napora, naglasio je Ramaphosa.

– Veoma smo zabrinuti vakcinskim nacionalizmom, uključujući i gomilanje vakcina u bogatim zemljama – upozorio je.

– Ljudi širom svijeta bit će sigurni od virusa tek kada sve zemlje imaju pristup vakcinama. To pogađa sviju nas – izjavio je Ramaphosa, prenosi dpa.

Prethodni članakArapović o odgovoru BiH na pandemiju: Pustilo se da koronavirus protutnja kroz populaciju
Sljedeći članakŠarović: Došli smo u situaciju da ćemo izgubiti izvoz krušaka u Rusiju