Portal 072info

Valentin Inzko razgovarao sa predstavnicima plenuma građana Zenica

Valentin-Inzko1

„U potpunosti i svesrdno podržavam prava građana na demokratske i mirne proteste. Građani su duboko zabrinuti za svoju budućnost i s pravom očekuju od političara da ih saslušaju“, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko nakon sastanaka s predstavnicima plenuma građana i Kantonalne skupštine u Zenici, prenosi Federalna novinska agencija.

On je naglasio da je u proteklih nekoliko sedmica čuo mnogo legitimnih zahtjeva koji se odnose na trenutnu ekonomsku, socijalnu i političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Inzko je dodao da činjenica da su građani izašli na ulice i da se okupljaju u plenumima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo pokazuje da je demokracija zaživjela među narodom.

„Ovo je jedan od najpozitivnijih događaja u skorijoj historiji ove zemlje. Ono što sam čuo od građana jeste da institucije trebaju dobro funkcionirati i biti u službi naroda koji plaća porez, a ne lidera političkih stranaka koji ponekad izgledaju kao da su iznad samih institucija. Ukratko, građani žele dostojanstven i normalan život“, objasnio je. Visoki predstavnik naglasio je da svaka generacija ima ulogu od ove zemlje napraviti bolje mjesto za život. Inzko objašnjava da su poruke iz Zenice i drugih gradova jasne te da se problemi poput korupcije, ekonomske nejednakosti i neaktivne javne službe moraju riješiti.

„Pravda, posao, kvalitetna zdravstvena zaštita i dobar obrazovni sistem moraju biti dostupni svima, a ne samo privilegiranima. Krajnje je vrijeme da se čuje glas demonstranata i da se političari posvete rješavanju njihovih opravdanih zahtjeva“, zaključio je. Na sastanku s rukovodstvom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, visoki predstavnik je naglasio potrebu da institucije funkcioniraju i da se angažiraju u ozbiljnom dijalogu s građanima, saopćeno je iz OHR-a. 

Podijelite članak