Vanjskotrgovinska komora nastavlja promovirati oglašavanje putem kompanija koje ne plaćaju porez BiH

Vanjskotrgovinska komora BiH i ove godine nastavlja promivirati oglašavanja na društvenim mrežama koje ne plaćaju porez u Bosni i Hercegovini te time radi kampanju koja je suprotna interesima radi kojih je i osnovana – promovisanju i zastupanju interesa bh. ekonomije.
Četvrtu godinu u nizu Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je edukaciju, ovaj put webinarima “Facebook & Instagram” putem Zoom online platforme, 30. marta 2021. godine.

Kako su naveli u pozivu, webinar treba da pomogne boljem razumijevanju digitalnog marketinga, odnosno kako funkcionišu Facebook, Instagram i Google oglašavanje, zatim Newsletter marketing i osnove optimizacije za web stranice (SEO). Dobijena znanja na webinaru bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da polaznicima omoguće dolazak do vrijednih kontakata u poslovnom svijetu i efikasnu ličnu promociju ili promociju brenda koji se zastupa.

Da stvar bude tragikomičnija, edukacija se plaća 100 KM bez PDV-a.

Google i Facebook nisu registrovani u Bosni i Hercegovini, a uprkos tome prodaju oglasni prostor ovdje te time oštećuju porezni sistem za značajan novčani iznos.

Ranijih godina su se iz Vanjskotrgovinske komore BiH pravdali da se radi samo o edukaciji te da se to sve organizira u skladu s interesima njenih članica, ali je posve intrigatno zašto se zaobilaze drugi načini internet oglašavanja.

Bez obzira na kritike koje su i ranijih godina stizale s raznih adresa u našoj zemlji, Vanjskotrgovinska komora sve to ignoriše i nastavlja poslovati u skladu s interesima koji su protivni konceptima po kojima je osnovana, ali i zakonima ove države.

U svijetu su pak posve drugačiji trendovi gdje se kompanije kao što je Facebook zakonski prisiljavaju da plaćaju i za medijski sadržaj koji se objavljuje na njihovim mrežama, kao što je slučaj u Australiji posljednjih mjeseci.
Usluge iz inostranstva
Apple počeo plaćati porez u BiH, hoće li ga slijediti Facebook, Google i Netflix?

Vanjskotrgovinska komora motivira na oglašavanje putem kompanija koje samo izvlače novac iz BiH i ne plaćaju porez, Uprava za indirektno oporezivanje pohvalila se kako je svjetski tehnološki gigant Apple postao prva strana kompanija koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini za usluge koje su kupili građani BiH na internetu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakPovoljnije cijene za goste iz regije za ljetovanje u Crnoj Gori, nije potreban PCR za ulazak
Sljedeći članakZa prvi april mu iz šale uručili otkaz, a on se zbog toga naljutio i sam dao ostavku