Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta: Ograničen rast cijene struje na maksimalnih 20 posto

69628CB0 8DD7 4464 A745 7423B4E69A5F
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na vanrednoj sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usaglašen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.

Za je glasao 77 zastupnik, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Prijedlog tog zakona je ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ali nije mogao stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Podsjetimo, jučer je uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante.

Morali bi kupovati električnu energiju sa tržišta i po znatno većim cijenama

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, ali razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i amandman delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

Amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Na početku večerašnje sjednice zastupnicima se obratio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

– Ovim ograničavanjem doveli bi Elektroprivredu u jedan težak položaj, ne kažem da je neizvodiv ali bi u svakom slučaju ova naredna godina bila jako teška za nastavak investicija projekata koji su krenuli i za usklađivanje naših obaveza spram zahtjeva Energetske zajednice i potpisanih ugovora koje imamo. Dobro znamo da u 2022. imamo veliki remont koji će trajati osam mjeseci na Bloku 5 u Tuzli, što dodatno komplikuje situaciju. Ono što će svakako biti za raspravu ili za kreiranje odluke koja će biti nakon usaglašavanja ili donošenja nekog od oblika zakona je na koji način zaštititi Elektroprivredu da u slučaju poremećaja u radu ispadom jednog ili drugog bloka bilo koje termoelektrane, da Elektroprivreda u tom trenutku mora kupovati električnu energiju na tržištu po tržišnim uslovima i onda prodavati po ugovorima po koje trenutno ima. Dakle ovim bi doveli bi u još težu poziciju Elektroprivredu zato što bi u tim situacijama kada imamo poremećaj, Elektroprivreda bi morala kupovati električnu energiju sa tržišta i po znatno većim cijenama, danas su one po 250 eura i prodavati po cijeni, ako ovaj prijedlog prođe negdje oko 60 eura – rekao je ministar Džindić.

Nakon obraćanja ministra otvorena je diskusija među zastupnicima koji su iznijeli različite stavove o samom amandmanu.

Zastupnik SDA Suad Kaknjo je amandman nazvao populističkim činom, istakavši kako „stavljamo u pitanje da li ćemo u budućnosti imati ovaj resurs“, te da se ograničavanjem poskupljenja dalje slabi Elektroprivreda BiH.

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a je rekla da Elektroprivreda BiH u svojim prijedlozima poskupljenja nije dovoljno promislila na način da se ne može u isti koš stavljati, između ostalog, RTV BiH, Hayat TV i druge medijske kuće s velikim privrednim subjektima koji ostvaruju velike dobiti.

– Prema informacijama koje sam ja dobila, to uvećanje za jednu od medijskih kuća je preko 200 posto, tačnije 213 posto. Oni su prema ugovoru koji su imali za ovu godinu, godišnje plaćali sa PDV-om milion maraka, a po ovome što im je ponuđeno to bi bilo milion i 653 hiljade. Ta povećanja, u tako enormno visokim iznosima ne može podnijeti danas u BiH niti jedna medijska kuća – rekla je Prašović-Gadžo.

Ograničavanje poskupljenja na 20 posto je korak da se zaustave pogreške

Ona smatra da je ograničavanje poskupljenja na 20 posto je korak da se zaustave pogreške koje su očito napravljene. Istakla je da bi poskupljenje koje je najavila Elektroprivreda BiH dovela do lančanog poskupljenja mnogih proizvoda što će se direktno odraziti na standard života građana.

– Smatram da je odgovornost na nama, od građana koji su nam dali to povjerenje, da zaustavimo ono što je pogrešno, a to je da usvojimo ovo večeras, a ništa nas ne sprečava da u narednom periodu radimo na izmjenama i da vidimo realno kako na određeni način da se napravi balans da ne vodimo Elektroprivredu BiH eventualno u neki veliki gubitak – kazala je Prašović-Gadžo.

SBB će, kao i SDP BiH, kako su istakli zastupnici podržati ovaj Prijedlog sa amandmanom kojim se ograničava poskupljenje.

S obzirom na to da je Prijedlog ovog zakona usvojen u različitim tekstovima u dva doma neophodno je njegovo usaglašavanje.

Sjednici je prisustvovao i Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH koji se nije obraćao na sjednici.