Vanredni sastanak u vezi najavljevih padavina: BiH spremnija za poplave nego 2014.

Foto: Adis Alić/ILUSTRACIJA

Najava padavina u narednim danima uslovila je potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na području rijeke Save u FBiH, kazali su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Agencija nekoliko puta dnevno detaljno analizira trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na području rijeke Save te prognozu vremena za naredna četiri dana.

Imajući u vidu sve navedeno može se reći da se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama u području rijeke Save u BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

Una će svoj maksimum dostići u ponedjeljak, dok se za druge rijeke maksimum očekuje u utorak.

Sead Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, pozvao je sve institucije i građane da sprovedu mjere zaštite od poplava.

“Mi ćemo pratiti vodostaj rijeka i o tome obavještavati javnost. Već smo upozorili kompanije koje se nalaze uz rijeke, da poduzmu mjere zaštite”, kazao je Delić istakavši da se dežura uvodi od nedjelje.

Kako je kazao, prognozni model se mijenja iz dana u dan, te da prognoze od jutros govore malo optimističnije nego onih prethodnih dana.

Almir Bijedić, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazao je da se prognoze mijenjaju iz dana u dan.

“Na slivu Une već prognoziramo padavine, poplava će biti, ali ne kao onih iz 2014. godine. Kritično će biti i u slivu Bosne najviše na rijeci Spreči”, kazao je Bijedić.

Vanredni sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save - undefined
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Vanredni sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save

Kazao je kako se javnost u posljednjim danima dezavuisala s informacijama o velikim poplavama.

“Informacije su dolazile od amaterskih meteorologa koji su davali netačne i nejasne informacije o nadolazećem vremenu” kazao je Bijedić.

Iako je kazao da su informacije dolazile od amaterskih meteorologa, Bijedić je kazao da će poplava biti, ali ne u mjeri kao što je to bilo 2014. godine.

Federalni hidrometeorološki zavod sačinio je izvještaj koji će biti predstavljen Vladi FBiH.

Na pitanje novinara je li BiH spremnija za poplave ove godine nego 2014. direktor Bijedić kazao je kako je oko 60 posto posla u zaštiti vodnih područja na slivu rijeke Save.

Kako je kazao, oko 26 miliona maraka uloženo je za izgradnju nasipa u četiri kantona u FBiH, a u sarajevskom polju, a ove godine očekuje se ulaganje i u zaštitu korita na Ilidži.

“Mi imamo najmanje sredstava u Evropi, a daleko veće potrebe za zaštitom. Samo dvije hiljade kilometara je na slivu rijeke Save i to je potrebno sanirati, a nismo u mogućnosti” kazao je Sead Delić.

Ferid Skopljak iz Federalnog zavoda za geologiju, kazao je kako možemo očekivati strašne odrone zemljišta u slivu Une.

Kada je riječ o terenu koji je načinjen od stijena kao što je to slučaj u toku rijeke Bosne, Skopljak je rekao da se mogu očekivati pomjeranja tla i klizišta, ali da veliku ulogu igra i ljudski faktor.

Najčešći ljudski faktori su nelegalna sječa, nelegalna gradnja, odvod vode i dovod vode te iskopi kanala za kanalizicione sisteme koji uzrokuju eroziju tla.

Vanredni sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save - undefined
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Vanredni sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save

Fahrudin Solak, direktor FUCZ kazao je da su uprave civilnih zaštita spremne na moguće poplave.

“Po prognozama, ove poplave nisu zanemarive, ali nećemo sjediti skrštenih ruku. Mi smo već četiri dana pratili prognoze. Sve što nas zadesi, možemo na to odgovoriti. Upozoravam one koji grade u blizini rijeka, da višak mašina i materijala sklone kako ih voda ne bi odnijela” kazao je Solak.

Na kraju je rekao da nema mjesta panici i da se naša zemlja suočava i sa drugim prirodnim nepogodama, a ne samo sa poplavama.

Radiosarajevo

Prethodni članakOd 1999. do 2018. godine privatizovano 1.088 firmi
Sljedeći članakHrvatska postaje ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe