SA OPREMA PKG 19 BOB 2 20200717 162908930 00 01 59 08 Still005
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Načelnik opštine Kostajnica proglasio je vanredno stanje u ovoj opštini, potvrdio je Aleksandar Pašić, portparol Opštine i rekao da je zemljotres u ovoj opštini Bosne i Hercegovine, na granici sa Hrvatskom počinio ogromnu materijalnu štetu i da je srušen veliki broj objekata i krovova.

“Zgrada srednje škole je dosta oštećena, zgrada lokalne uprave takođe nije u funkciji, naše sve službe su na terenu, obilazimo da vidimo da li ima povrijeđenih ljudi a za sada nemamo podataka o tome. Obezbjedićemo prenoćište za sve ljude čiji objekti nisu uslovni za stanovanje i nadamo se da će se tokom dana situacija smiriti i da ćemo krenuti sa raščišćavanjem”, rekao je Pašić i dodao da se potres osjetio jako u ovoj opštini.

Naglasio je da se građanima u ovoj opštini preporučuje da izađu vani, pogotovo iz objekata koji su oštećeni, da ne paničare i da se pridržavaju uputstava Civilne zaštite putem društvenih mreža, između ostalog, da u slučaju ponovnog podrhtavanja tla stanu pod nosive grede objekata ili da odmah izađu vani.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću štetu, a da će učiniti sve da se brzo saniraju posljedice zemljotresa.

Zemljotres 6,3 stepeni po Richteru danas je pogodio Petrinju, u Hrvatskoj, a osjetio se u zemljama regiona pa i Mađarskoj, Austriji i čak Njemačkoj.

N1