Vanredno stanje u Parizu zbog utakmice Francuska – Maroko. Mobilizirano 10.000 policajaca

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Oko 10.000 policajaca i žandara, uključujući 5.000 u Parizu i pariškoj regiji, mobilizirano je u Francuskoj kako bi nadzirali slavlje nakon polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva Francuska – Maroko, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

“Bit će mobilizirano 10.000 policajaca i žandara. Od toga 5.000 u pariškoj regiji. Posebno oko Champs-Elyseesa i 5.000 izvan pariške regije”, izjavio je Darmanin.

Precizirao je da Champs-Elysees neće biti zatvoren za promet. Suprotno je to želji gradonačelnika pariškog okruga u kojem se nalazi poznata avenija da je zatvori za promet.

S druge strane, dodao je ministar, zatvorit će se mnogi prilazi pariškoj obilaznici. Bit će zatvorene i stanice metroa i prigradskih vozova (RER).

Bit će pitanje, nastavio je Darmanin, “uokviriti ove demonstracije često porodičnog veselja, u kontekstu terorističke prijetnje”.

Oko 1.500 policajaca bilo je prošle subote, kada su se i Maroko i Francuska plasirali u polufinale.

U Parizu se tada 20.000 ljudi okupilo na Champs-Elysees kako bi proslavili plasman Maroka, a potom i Francuske.

U Parizu je bilo stotinu hapšenja. Od toga su 3/4 bili Francuzi. U cijeloj Francuskoj zabilježeno je 170 hapšenja.

Ukupno, gotovo 54.000 Francuza nastanjeno je u marokanskom kraljevstvu. Zauzvrat, dostupne statistike pokazuju da više od milion Marokanaca živi u Francuskoj. Posebno su brojni dvonacionalni brakovi.

Kulturne i privredne veze između Francuske i njezinog bivšeg protektorata Maroka, koji je postao neovisan 1956., i dalje su bliske. To će današnjoj utakmici dati posebnu emocionalnu dimenziju, prenosi HRT.