Vapaj populacije koja jedva preživljava: 382 KM je malo da penzioner preživi!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Oko 60 posto penzionera u Federaciji BiH prima najnižu penziju koja iznosi 382 KM i uz galopirajući rast cijena brojnih artikala, ova populacija jedva preživljava. Zbog toga je Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, jučer uputio urgenciju federalnoj Vladi sa premijerom Fadilom Novalićem na čelu, tražeći da postupi po članu 81. Zakona o PIO FBiH i, kako kaže, bez da pita Parlament FBiH, donese odluku kojom se utvrđuje novi – veći iznos najniže penzije, piše Oslobođenje.

OBEĆANJA NA FACEBOOKU

– Osim redovnih i vanrednih usklađivanja penzija, tražimo da se izvrši jedno vanredno povećanje najniže penzije, jer ona takva kakva jeste u vrijeme skupoće je neodrživa, a ljudi žive na granici siromaštva, ističe Mehić.

ČITAJ JOŠ:  Porodica Mahalbašić iz Tešnja dobila osmo dijete, posjetio ih muftija Dizdarević

Novalić je u obraćanju javnosti putem Facebooka rekao da je novi Zakon o PIO FBiH spriječio Vladu da prošle godine poveća penzije.

– Budući da je 2020. bila godina Covida, mi smo imali negativan rast bruto društvenog proizvoda i u tom slučaju vi po zakonu ne možete povećati penzije. Ako se sjećate, mi smo sa 67 miliona KM vanrednog davanja penzionerima, koji su imali od 140 do 170 KM, pokušali sanirati veliki rast cijena na tržištu i ispraviti grešku u zakonu koja ne dozvoljava da se penzija poveća ako prethodna godina nije bila pozitivna. Mi sad imamo pozitivnu prethodnu godinu, i rast penzije će 2022. biti najmanje ovo što sam rekao za rast bruto društvenog proizvoda, što je redovno usklađivanje penzija, kaže Novalić.

ČITAJ JOŠ:  Zavjese postavljene između studenata nakon talibanske uredbe o segregaciji

Dodao je da je za vanredno usklađivanje penzija potrebno da dvije prethodne godine budu pozitivne, što sada nije slučaj.

– Poslali smo Parlamentu FBiH izmjenu Zakona da samo jedna godina, ako je pozitivna, a to je 2021, omogući vanredno usklađivanje. To se svodi na to da ćemo redovno povećati penzije, što će iznositi visokih šest posto, a vanredno ćemo gledati da najniže penzije dignemo tako na nivo veći nego što je do sada bila minimalna plata 403 KM. Naša intencija je da bude 425 ili 430 KM, cijeni Novalić.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u decembru prošle godine usvojio izmjene Zakona o PIO koje donose povoljnije uslove za vanredno povećanje penzija u FBiH, ali one još nisu prošle u Domu naroda.

DOPIS MARTINOVIĆU

– Uputili smo urgenciju Tomislavu Martinoviću, predsjedavajućem Doma naroda, da se čim prije nađe na dnevnom redu ova tačka i dobili smo obećanje da će to biti polovinom februara. Na taj način bi se dalo pravo Vladi da može ići sa vanrednim usklađivanjem penzija. U kontaktu smo sa Vladom i dobili smo garancije da na osnovu pozitivnih kretanja u FBiH poslije Nove godine možemo očekivati u januaru vanredno usklađivanje, a 15. aprila redovno, sve pod pretpostavkom da je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO prošao oba doma PFBiH. Sada urgiramo da to čim prije dođe na Dom naroda i očekujemo da penzioneri uz martovsku penziju dobiju iznos koji se odnosi na vanredno usklađivanje penzija, kaže Mehić.

ČITAJ JOŠ:  Penzioneri: Penzija nam traje pola mjeseca, zadužujemo se
GODISNJICA
MARKETING