2445D1CF ACF2 438E AF25 5E4119786296
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Makarska rivijera je godinama omiljena  turistima iz BiH kojih ove godine zbog mjera nema u tolikom broju. Jučer je izašao podatak da je tek desetak posto gostiju iz BiH na Makarskoj rivijeri.

Gostiju ima na plažama, ali ugostiteljski objekti u Gradacu, Zaostrogu, Živogošću, Drveniku su uglavnom poluprazni.

– Plaže su pune, ali kafići i restorani su prazni. Nema naših gostiju iz BiH koji nisu štedljivi i koji su punili naše objekte. Danas imamo Čehe i Poljake koji zahvaljujući što su u EU sa sobom donesu hranu i piće, pa čak i vodu u galonima donose. Sve bi njih rado zamijenili za naše Hercegovce i Bosance – kazao je jedan ugostitelj za hercegovina.in.

Iznajmljivačica apartmana je poručila da je njima svejedno ko im je u objektu.

– Prije par dana došli su nam momak i djevojka iz Poljske. Kada smo im dali ključeve oni su dobrih pola sata iznosili hranu i piće. I odu na kupanje, a u apartmanu ostave klimu da hladi zidove. 

Naši gosti su naši gosti i žao nam je što su ih mjere odvratile od Makarske rivijere – istakla je.

Djelatnica i vlasnica malog kioska za prodaju hrane kaže:

– Nekada smo pjenili ako gosti iz BiH za marendu ponesu paštetu i narezak, a sada ovi gosti iz istočne Europe sa sobom donose sve. Bez gostiju iz BiH nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere.

I dok se za gostima iz BiH žali na Makarskoj rivijeri oni su ovo ljeto pootražili druge destinacije. Uglavnom Crnu Goru, ali i Grčku i Albaniju koje nemaju mjera na granicama.