VAREŠ: Moguće rušenje spomenika bez nacionalnih i religijskih obilježja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Žrtve i političari na području Vareša podijeljeni su kada je u pitanju nedavno izgrađeno spomen-obilježje stradalima te općine. Dok jedni smatraju da spomenik može doprinijeti integraciji države i njime se odati počast svim stradalima, drugi ističu da ga treba izmjestiti jer nije prošao ni neophodnu zakonsku proceduru.

Na trgu ispred zgrade Općine Vareš, u obliku stupa, bez religijskih i nacionalnih oznaka, nalazi se spomenik na kojem piše: “Pokloni se na svoj način.”

Načelnik općine Avdija Kovačević, koji nije ponovno izabran na nedavnim izborima, kaže da je spomenik izgrađen za sve, a ne za jednu nacionalnu grupu, i da za cilj ima integraciju države.

“Ovo je jedan od modaliteta kako se mogu prevazići nesuglasice i, smatram, jedan od najboljih mogućih puteva kako i na koji način da u budućnost uđemo neopterećeni prošlošću. Međutim, mi ne smijemo da zaboravimo – ko može da halali neka halali, ali nema niko pravo da zaboravi, jer svaki zaborav se plaća ponovo novim žrtvama”, naglašava Kovačević, koji je načelničku poziciju obavljao ispred Stranke demokratske akcije (SDA).

Novoizabrani načelnik Vareša Zdravko Marošević (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) smatra da ideja za spomenik je dobra i da nije provedena procedura za njegovo podizanje. Pojašnjava da je Kovačević podigao spomenik u vrijeme predizborne kampanje i sam izabrao mjesto gdje će biti postavljen a nije imao saglasnost udruženja žrtava i Općinskog vijeća.

“Posebno je negativno ovo mjesto pred Općinom, gdje ne može biti nikakav spomenik, ne može se dobiti suglasnost, i jednostavno takvo je raspoloženje građana da svi okreću glavu. Ne znam šta mu je bila namjera… Kada dođem na čelo, ja ću sprovesti proceduru, tražiti mišljenje udruga žrtava, jer oni jedini imaju pravo to reći, a Općinsko vijeće će dati urbanističko mišljenje o tome gdje se može premjestiti”, dodaje Marošević, koji je obavljao funkciju predsjednika Općinskog vijeća.

Prema njegovim riječima, spomenik će biti uklonjen i vraćen kada udruženja žrtava daju svoje mišljenje i Općinsko vijeće odredi novu lokaciju.

Kovačević odgovara da za novog načelnika nisu problem procedure, već što se na spomeniku nalazi grb Bosne i Hercegovine. Prema Kovačeviću, izgradnja jednog ovakvog spomenika u jednom gradu u BiH je “kosmički iskorak”.

“Sve što se uradi, što je integrativna stvar i što ide u pravcu pomirenja i stvaranja pretpostavki za bolju budućnost, što potire entitetske barijere, naravno da jednom dijelu političkog establišmenta ne odgovora, i toga sam svjestan. Vrlo jasno sam rekao: ‘Nije nikakav problem, ja sam to uradio, napravio i ako vam se ne sviđa, srušite ga.’ Ja nisam više načelnik. Sada ćemo vidjeti smiju li, jer bi to bila bruka”, tvrdi Kovačević.

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih udruženja žrtava iz Vareša potvrđuju da nisu konsultovani u vezi s izgradnjom spomenika.

Zlatko Prkić iz Hrvatske udruge logoraša Vareš kaže da njemu izgrađeni stub “uopće ne liči na spomenik” te dodaje kako je čuo da su “svi narodi koji žive u Varešu nezadavoljni ovakvim načinom postavljanja spomenika”.

“Mislim da kad se pravi spomenik stradalnicima rata, on prvo mora da prođe svu zakonsku regulativu, da se usvoji na Vijeću, pa na Skupštini, na organima koji su za to zaduženi… Ovaj spomenik, koliko ja znam, nije uopće niko znao u Općini za njega dok se nije počelo raditi, osim načelnika općine. I onda ja o takvom spomeniku ne mogu reći ništa ni loše, i ništa lijepo”, ističe Prkić.

S druge strane, predsjednik Udruženja logoraša “23. oktobar” Muris Arapović kaže da iako nije konsultovan, može prihvatiti ovaj spomenik jer je “za suživot i za sve žrtve”.

“Nemam ništa protiv spomenika. Jedino imam protiv mjesta (…) Meni se lično ne sviđa, ali, dobro, ukusi su različiti”, ističe Arapović.

Izgradnja spomenika u BiH godinama je izvor tenzija koje se stvaraju jer lokalne vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. S druge strane, postoje i spomenici koji su izgrađeni bez dozvole, dok na državnom i na nivou Federacije BiH ne postoji zakon koji bi regulisao izgradnju spomenika.

Detektor.ba

GODISNJICA
MARKETING