Vareš očekuje otvaranje 320 novih radnih mjesta

Vareš, malenu općinu u srcu BiH, samo još nekoliko mjeseci dijeli od početka realizacije projekta vrijednog čak 500 miliona maraka.

Procvat Vareša

Prva iskopavanja iz rudnika Rupice, u kojem se nalaze plemeniti metali, očekuju se u drugoj polovini iduće godine, kada je predviđeno otvorenje 320 novih radnih mjesta, od angažmana u rudniku, postrojenjima za preradu, održavanju, transportu, logistici i administraciji.

O bitnosti ovog projekta govori i to da je u strukovnoj školi u Varešu formiran i smjer polaznika čije je osnivanje inicirao Eastern Mining, kompanija koja je do sada uložila stotinu miliona maraka kako bi se na području Vareša krenulo s otvaranjem rudnika olova, cinka i barita, piše Večernji list BiH.

– Oni se školuju po novom kurikulu koji obuhvaća kako izučavanje kemije i geologije tako i emisije ugljika te stabilnosti okoliša, a za praktični dio nastavnog procesa na raspolaganju su im naši pogoni. Osigurali smo i 10 stipendija, uz mogućnost da najbolji od njih dobiju daljnja sredstva od kompanije za sveučilišni studij – kazao je Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Mining.

Dodao je kako kompanija trenutno zapošljava 130 radnika te da je većina njih zapravo lokalno stanovništvo, a da je na projektu u Varešu zaposleno dodatno 300 osoba kao izvođači radova.

Uz olovo, cink i barit, ovo područje je, kako su pokazala istraživanja, bogato i zlatom, srebrom te bakrom. Iako zlato nije primarni mineral, ovaj se rudnik zbog prednosti koje će donijeti ovom kraju, ali i cijeloj BiH, može nazvati zlatnim. Naime, njegovim otvaranjem Vareš će dobiti bolju infrastrukturu, ceste, objekte… te ono što je najbitnije – priliku zadržati mlade ljude, ali i dobiti nove stanovnike s obzirom na to da postojeći kapaciteti radne snage neće moći udovoljiti potrebama tržišta.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević više je puta u izjavama za medije ponovio kako je ovaj rudnik olova, cinka i barita pokretačka snaga, kao što je to nekad bio rudnik željezne rude. Podsjetio je i na činjenicu kako je riječ o projektu koji prelazi i općinske i županijske i državne okvire. Načelnik Marošević ističe kako se obim posla gotovo svakodnevno proširuje, a u Varešu sada žele raditi i ljudi iz cijele BiH.

Kapaciteti, posao, stanovi…

Već je ranije kazao kako se svaki dan daju dozvole strancima jer dovoljna stručna radna snaga ne postoji u BiH i mora se dovesti iz drugih zemalja.

– Projekat je bitan i cilj nam je svima da se realizira do kraja – kazao je načelnik općine koja bi uskoro mogla biti pokretač ekonomskog razvoja BiH. Istaknuo je kako će se stavljanjem rudnika u pogon pokrenuti industrija, poboljšati životni standard, obrazovanje, proširiti kapaciteti stambenih prostora…

Inače, kompanija Eastern Mining već neko vrijeme na području Vareša izvodi radove oko iskopa rudnika Rupice, gdje se nalaze plemeniti metali, u obliku izgradnje prateće infrastrukture, kao i postrojenja za preradu u skladu sa svjetskim standardima, a jedan od fokusa je i poboljšanje infrastrukture vareškoga kraja.

To se ogleda u rekonstrukciji željezničke pruge, ali i cesta do izgradnje adekvatnih objekata i sjedišta kompanije. Inače, kako na službenoj stranici navodi Eastern Mining, projekat Vareš sastoji se od dviju istražnih lokacija – Veovača i Rupice, na kojima je ranije vršena eksploatacija olova, cinka i barita. Pogon je prestao s radom prije početka rata. Depoziti su podvrgnuti opsežnom istraživanju i sadrže značajne količine olova, cinka, srebra, zlata, bakra i barita, piše Večernji list BiH.