v 8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) obratio se putem videoporuke na komemoraciji srebreničkim žrtvama genocida.

– Zajednička nam je dužnost danas se sjećati genocida u Srebrenici. Pamtimo i odajemo počast žrtvama, dijelimo tugu njihovih porodica i preživjelih. Evropa nije zaboravila ni našu vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječimo i zaustavimo rat i genocid. Naša je dužnost isto tako i osigurati odgovornost, važno je svake godine ponavljati istu poruku, Srebrenica je stalni podsjetnik, naša zajednička odgovornost da se genocid više ikada ponovi. Stoga je naša dužnost zauvijek pamtiti Srebrenicu, jednako nas podsjeća da se genocid dogodio ne samo u Srebrenicu već i drugdje. Nema razlika između genocida, genocid je genocid. Nedavne presude međunarodnih sudova još jednom su pokazale da počinitelji ne mogu proći nekažnjeno. Zadovoljenje pravde i izgradnja boljeg društva da se sjećamo ubijenih. 

Dešavanja u Srebrenici su prepoznata kao djelo genocida pred dva međunarodna suda. Ove utvrđene činjenice treba priznati. U našoj Uniji nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Neprihvatljivi su pokušaji prekrajanja historije. Politički lideri na zapadnom Balkanu moraju biti primjer u suprotstavljanju korijenu mržnje, prevladavanju tragičnog naslijeđa prošlosti. Njihove riječi i djela trebaju održavati zajedničku viziju njihovih građana, izabrati istinu i pravdu umjesto straha i mržnje od ključnog je značaja posebno za mlađe naraštaje. 

Evropska komisija nastavlja pomagati i pratiti reformske procese u zemlji za ubrzanje evropskih integracija BiH, nastavit ćemo davati doprinos u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju prularizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Priznavanje naše prošlosti pomaže nam da napredujemo – kazao je Varhelji.