AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Evropska unija i Zapadni Balkan – ostvarenje dugo očekivanog obećanja. Panel na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani okupio je regionalne premijere i komesara za proširenje EU, Olivera Varhelyija. Protekle godine nije ostvaren gotovo nikakav napredak u pregovorima pojedinih zemalja, među kojima su Biosna i Hercegovina i Srbije, kada je riječ o članstvu u Uniji. Promjene se hitno moraju desiti, poručeno je.

Obećaj malo, uradi mnogo. Tim riječima, između ostalog, obratio se komesar za proširenje, Oliver Varhelyi, premijerima pojedinih zemalja Zapadnog Balkana. Ponovio uslove za članstvo. Podsjetio na davno data neispunjena obećanja. Pozvao, lidere izvršnih vlasti da konačno krenu u akciju.

“Obećao sam liderim u Bosni i Hercegovini kandidatski status, ali da bi se to dogodilo, da bismo mi ispunili to obećanje, moramo vidjeti značajan progres, počevši od ustavnih i reformi izbornog zakona, ali također tražimo reforme unutar pravosuđa i legislative, koje su prijeko potrebne kako bi se povratilo povjerenje građana u sistem”, ističe Varhelyi.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, naglasio je opredijeljenost političara i građana za Evropsku uniju. Ipak, tokom govora izostavio činjenicu da nikakvog napretka na tom putu protekle, a niti ove godine nije bilo. Tegeltija je pak izabrao da svoj govor na Forumu fokusira na nedostatak vakcina. I kritiku COVAX-a.

“Ono što je za nas razočaravajuće jeste da su vakcine od globalnog dobra, kako smo željeli da ga predstavimo, cijelog čovječanstva, preraslo u tržište robom koja se nabavlja pod vrlo nefer uslovima. Možda mi iz jedne male zemlje kao što je BiH teško to možemo da razumijemo, ali smatram da smo na tom planu morali napraviti mnogo više. Naravno uz čestitke onim zemljama, a prije svega mislim na Srbiju koje su taj proces bolje razumjele od nas i uspjeli za svoje građane obezbijediti mnogo veću količinu vakcina”, kaže Tegeltija.

Potom i zahvale Srbiji, jer Tegeltija kaže, da nije bilo donacije ove zemlje, i angažmana Vlade Republike Srpske, niti jedan građanin BiH se ne bi vakcinisao. A tokom svog govora i premijerka Srbije, Ana Brnabić, ponovila je EU je naš strateški prioritet. Evropska zajednica je naš dom. Tu pripadamo. U svakom smislu, istakla je. No, nije ulazila u detalje razloga zbog kojih pak Srbija još nije tako blizu članstva.

“Naš cilj je evropska Srbija, u smislu vrijednosti, javne administracije, ekonomije, vladavine zakona, i to što prije. I naravno zahvalni smo za svu podršku koja stiže s evropske strane, u tom procesu reformi koji treba da poboljša kvalitet života u Srbiji. Upravo je to poenta svega”, smatra Brnabić.

Proces učlanjenja već predugo traje, navela je Brnabić. Da napretka nije bilo, jasno je istakao komesar Varhelyi. Želimo novi pristup. Želimo jaču dinamiku pregovora Beograda i Prištine, poručio je.

“Koji se ne pomjeraju s mrtve tačke tokom protekle godine. Naravno odluka o otvaranju poglavlja zavisit će od zemalja članica. Ali želim istaći jedan ambiciozan put kojim želimo ići: otvoriti sva poglavlja što je moguće ranije, pod uslovom da se ispune naši uslovi”, jasan je evropski komesar za proširenje.

Ipak, neispunjena obećanja nisu stizala samo s Balkana, priznao je Varhelyi. U slučaju kada su naši partneri i uradili ono što smo tražili od njih, proveli teške reforme – Evropa ih je iznevjerila. Članstvo Sjeverne Makedonije je na čekanju. Iako Varhelyi poziva na razgovor s Bugarskom, premijer Zoran Zaev izričit…

“Jedini interes Sjeverne Makedonije je miran i dostojanstven suživot sa svojim komšijama, svim nacijama i etnicitetima širom Evrope. Ali dopustite da budem krajnje jasan i da podcrtam još jednom stav ove Vlade: nikada nećemo sebi dopustiti da pregovaramo o nečemu o čemu ne može biti pregovora. Nećemo debatovati o tome: ko smo, kakav nam je identitet i geneza našeg jezika”.

Premijeri su tokom govora bili jedinstveni u tome da su trebali iskoristiti haotičnu situaciju koju je izazvala pandemije COVID-19, za jači međusobnu saradnju, regionalno povezivanje, jer time bi ublažili brojne posljedice. No, takva šasna, bar do sada, nije iskorištena.