Vasić: Što više područja u BiH staviti pod zaštitu i u funkciju turizma kao privredne djelatnosti

Screenshot 4 78
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pećina Mokranjske Miljacke, koja se nalazi na području opštine Pale i područje Gostilj na planini Ozren na teritoriji Grada Doboj, proglašeni su krajem prošle godine zaštićenim područjima prirode.

Spomenik prirode “Pećina Mokranjska Miljacka” proglašen je zaštićenim područjem s ciljem očuvanja reprezentativnih geomorfoloških (speleoloških), geoloških i hidrogeoloških obilježja.

Pećinski sistem pećine na izvoru Mokranjske Miljacke je razgranat, podzemni oblik karstnog reljefa, ukupnom dužinom kanala od oko 7 kilometara, koja je stavljaju na drugo mjesto od svih pećina u Republici Srpskoj. Hidrološki je aktivna, a podzemni vodeni tok ističe na ulazu u pećinu formirajući površinski tok – Mokranjsku Miljacku. Okosnicu pećine čini Glavni aktivni kanal, a jedan od najznačajnijih ogranaka je Hladni kanal.

Najveća prostorija u pećini je Velika dvorana, dugačka oko 30 široka 15 metara. Pećinski nakit čine stalaktiti, stalagmiti, a posebno se ističe Kanal kamenih jezera, čiji pod je izgrađen od nekoliko bigrenih bazena. Na kraju kanala, iznad bazena, ističe se atraktivna kalcitna (vrsta minerala) zavjesa. Pronađena su dva paleontološka nalaza, lobanja pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) i lobanja dabra (Castor fiber), a od pećinske faune značajno je otkriće nove vrste pauka – pećinskog pauka kosca (Nemanela lade).

Zaštićeno stanište Gostilj na planini Ozren poznato je po bogatstvu trave ive (Teucrium montanum) i tradicionalnom običaju “Branje trave ive na Ozrenu”, koji se nalazi na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi svjetskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. Tu su i neke druge rijetke i značajne biljne vrste kao što je Pontechium maculatum, koja u Republici Srpskoj ima status Strogo zaštićene divlje vrste.

Licencirani planinarski vodič i profesor geografije Milomir Vasić ističe u razgovoru za Fenu da ozrenski vrh Gostilj nije ni najveći, a u istorijskom smislu ni najznačajniji vrh planine Ozren, ali je svakako jedan od najljepših vrhova te planine.

– Nadmorske visine 773 metra, Gostilj je vrh sa najljepšim vidikom u Bosni i Hercegovini, s obzirom na tu nadmorsku visinu. Na osnovu vlastitog planinarskog iskustva, penjući vrhove po BiH i inostranstvu, nikad nisam pronašao vrh koji sa tako niske nadmorske visine može da pruži tako širok vidik – naglasio je.

Zaštitom će, kaže, sam vrh dobiti na značaju, bit će sigurno mnogo posjećeniji.

– Na dobrom je saobraćajno-geografskom položaju, blizu je značajnog drumskog i željezničkog čvora Doboj, gdje će se uskoro ukrstiti mreža auto-puteva. U neposrednoj blizini je i aerodrom u Tuzli, kao mogućnost dolaska inostranih turista – kazao je.

Mišljenja je da treba što više područja u Bosni i Hercegovini staviti pod zaštitu jer imamo predivne prirodne i antropogene vrijednosti koje treba staviti u funkciju turizma kao privredne djelatnosti, uz naravno maksimalan nivo zaštite.

Običaj pod nazivom “Branje trave ive na Ozrenu” uvršten je 2018. godine na UNESCO Reprezentativnu listu svjetskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. Radi se o međunarodnom statusu zaštite iz oblasti kulturnog nasljeđa, koji tu ima direktnu vezu sa zaštitom prirode. Običaj branja trave ive će se očuvati onoliko koliko se očuvaju njena staništa na Ozrenu.

Kako se navodi na stranici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa, Odluka o proglašenju Spomenika prirode “Pećina Mokranjska Miljacka” i Odluka Zaštićenog staništa “Gostilj” donesene su na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na osnovu Studija za zaštitu koje je izradio Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.