Vašington odobrio prodaju osam borbenih aviona F-16 Bugarskoj

va

Američka vlada je saopćila u ponedjeljak da je odobrila prodaju osam borbenih aviona F-16 Bugarskoj kako bi “ojačala sigurnost” te članice NATO-a dok Rusija ratuje u Ukrajini.

Američki State Department navodi u saopćenju da je obavijestio američki Kongres o tome da planira prodati borbene avione i streljivo toj istočnoevropskoj zemlji u vrijednosti 1,67 milijarda dolara. Nije naveo hoće li ta prodaja omogućiti slanje Ukrajini borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje kojima raspolaže Bugarska.

Kijev traži od zapadnih partnera Mig-ove 29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže mali broj istočnoevropskih zemalja.

O mogućnosti slanja tih ruskih aviona iz Poljske razgovaralo se početkom marta, ali su se Sjedinjene Američke Države tome usprotivile, bojeći se da će Rusija to smatrati direktnim miješanjem NATO-a u sukob.

Kako navodi State Department, prodaja F-16 “poboljšat će sposobnost Bugarske da otkloni sadašnje i buduće prijetnje, omogućivši bugarskoj avijaciji da redovno raspoređuje moderne borbene zrakoplove na području Crnog mora”, na koje izlazi i Ukrajina.

Jačanje “istočnog krila” Sjevernoatlantskog saveza dio je strategije Vašingtona za pronalaženje odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

IZVORAvaz
Prethodni članakPosjeta ambasadorice Republike Francuske Univerzitetu u Zenici
Sljedeći članakTežak sudar: Povrijeđena trudnica, njen muž i svekrva