Vatrogasac koji je među prvima došao do mjesta pada žičare: Nikad to neću zaboraviti

zicara

Prilikom pada kabine žičare s dvadeset metara visine poginulo je 14 ljudi, među kojima je pet Izraelaca, a jedno dijete je teško povrijeđeno jučer u Stresi na obalama jezera Maggiore na sjeveru Italije.

Dvoje djece od devet i pet godina bilo je hospitalizirano u Torinu. Devetogodišnje dijete je podleglo povredama, a drugo ima lomove lubanje i nogu.

Prvi snimci

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dijete s prebivalištem u Italiji te jedan par koji živi u Izraelu.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi izrazili su duboku sućut.

Nesreća se dogodila oko 12:30 sati na 100 metara od posljednje visinske stanice žičare. Čini se da je puknuo kabel na najvišem dijelu. U kabini se nalazilo 15 ljudi.

Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen.

– Kabina je pala petnaestak metara i zabila se u drvo – objasnio je jedan lokalni karabinjer.

– Gondola samo što nije stigla do Mottaronea. U jednom trenutku je krenula unatrag, udarila u stup koji ju je odbacio – objasnila je gradonačelnica Strese Marcella Severino.

Žičara vožnjom od 20 minuta povezuje selo Stresa i planinu Mottarone na blizu 1.500 metara.

Prve snimke s mjesta tragedije su prikazivale vatrogasce i policajce oko ostataka crveno-bijele kabine koja je pala u teško dostupno šumovito područje.

Žičara je bila zatvorena između 2014. i 2016. zbog radova održavanja.

Corriere dela Sera donosi razgovor s vatrogascem koji je među prvima došao do mjesta tragedije.

Zgužvana kabina

– To dijete nikad neću zaboraviti. Njegovo tijelo bilo je ispod tijela mladića koji je još uvijek disao. A ispod njega svi mrtvi. Užasan prizor – ispričao je Cristiano L’Altrella koji radi ovaj posao već 27 godina.

– Dok smo išli prema mjestu nesreće, nadali smo se da se radi o pogrešci ili da u toj kabini nema nikoga. Ali kad smo došli, ugledali smo bojno polje, tijela ljudi rasutih po padini brijega. A onda smo ugledali kabinu, crvenu zgužvanu kabinu… Zaustavila se uz bor.

Ovo je najveća katastrofa koja se tu ikad dogodila. Prije ovoga sjećam se pada aviona s dvoje poginulih, zatim iskakanja vlaka iz tračnica s jednim poginulim… – ispričao je vatrogasac.