o 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
NER FIT

Zapovijednik JVP-a Slavonski Brod Ivan Vuleta i zamjenik zapovjednika Mario Tonček komentirali su stravičnu nesreću na autocesti A3 kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo 10 osoba. Oni su prvi došli na mjesto nesreće.

FIXGEHALT

– Prva dojava je bila da gori autobus koji je sletio s autoceste, međutim dolaskom na mjesto događaja vidjeli smo da se taj manji požar sam ugasio, no zatekli smo stravičnu scenu, puno povrijeđenih i puno mrtvih osoba. Naše ekipe koje su došle na teren odmah su zatražile pomoć iz JVP-a. S obzirom na blizinu postrojbe, ona je brzo i došla.

Odmah se krenulo u izvlačenje putnika koji nisu samoinicijativno izašli, uz njihove krike i jauke, a potom se krenulo u spašavanje ukliještenih osoba koje su se nalazile u autobusu i ispod autobusa. Prizori definitivno nisu za svakoga, to su teške traume, kako za putnika tako i za osobe koje spašavaju. Ništa vas ne može pripremiti na takve prizore. Ovako veliku nesreću s ovoliko smrtno stradalih osoba i ozlijeđenih ne pamtim’ – rekao je Tonček za RTL.

Zapovjednik JVP-a Slavonski Brod Ivan Vuleta kazao je da, nažalost, nakon ovakvih nesreća za VAROGASCE ne postoji stručna psihološka pomoć.

LIDER

– Bilo bi dobro da postoji neka služba koja bi promptno reagirala sama poslije ovakvih događaja, koja bi došla, obavila sve što treba sa svim žurnim službama. To je stresna situacija i dobro bi došla takva pomoć – kazao je Vuleta.

I sam će, rekao je, razgovarati sa svih 12 vatrogasaca i pitati ih kako se osjećaju nakon jučerašnje intervencije.

– U našoj službi poslije ovakvih intervencija radimo analizu, posebnu pažnju ćemo skrenuti na strašan događaj i stres koji su doživjeli, obaviti s njima razgovore i, ako bude potrebe, zatražiti pomoć. S obzirom na iskustvo koje imam ovdje, mislim da neće biti potrebna – rekao je Vuleta.