Vatrogasci zadovoljni, dobili vozilo od 400.000 KM proizvedeno u BiH

1631120668 sa milan dunovic clf 080921 00 00 32 21 Still008 1200x800 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je danas nakon 30 godina dobila novo vatrogasno vozilo. Riječ je o domaćem proizvodu i prvom vozilu ove vrste u potpunosti proizvedenom u Bosni i Hercegovini tačnije u Živinicama. Za vatrogasce u Srebreniku, svečan dan jer će im sada biti lakše raditi.

U profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenik do sada se kupovala polovna oprema. Ali to se mjenja, priča nam Denis Imširović, koji je vatrogasac već 12 godina.

“Svaki komad odjeće koji dobijemo, bilo to donacija ili kupovina, nevjerovatno je dragocjeno. Opremljenost u našoj opštini se podiže. Nevjerovatno je koliko se počelo ulagati. Dokaz tome je novo vozilo i ovo novo odjelo na meni”, kaže Imširović.

ČITAJ JOŠ:  Senad: Za koliko para savjetuješ Dodika? Milan: Za 2 i po hiljade maraka, a u VSTV sam imao 4.300 KM

Navalno vozilo urađeno po evropskim normama, djelo je domaćih ruku i proizvedeno je kompletno u firmi Suada Bešlića koji je kao konstruktor, znanje i iskustvo donio iz Njemačke.

“Prvi put u BiH je proizveden ovakav tip vozila. Imamo domaće vozilo koje može odgovoriti svim zahtjevim, a i potrebama vatrogasnih društava u BiH. Specifičnost je ta da može odgovoriti svakom zadatku na terenu”, navodi Suad Bešlić, Firma „ SU-AD“ Živinice.

A na terenu, ove godine, vatrogasci su imali oko 300 intervencija. Dio te statistike je dopremanje vode stanovnicima usljed velikih suša. I sve to sa vozilima starim tri decenije. Novo vozilo, lakši rad.

“Do sada smo nabavljali vozila sa polovnom šasijom i novom nadogradnjom i vatrogasna vozila i cisterne za dopremu vode na požarišta. Međutim, sa novim vozilom se poboljšava sama intervencija”, ističe Muhamed Ibrić, Komadant Profesionalne vatrgasne jedinice Srebrenik.

ČITAJ JOŠ:  Studenti bubice plaćaju i po 250 KM

“Možemo reći da, kada je u pitanju materijalno tehnička opremljenost, na zavidnom smo nivou. Argument za ovu moju tvrdnju leži u tome što iz godine u godinu, u minimalnom iznosu od 60.000, 70.000 pa nekada i 100.000 KM , ulažemo u nabavku redovne opreme za profesionalne vatrogasce”, dodaje Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika.

Zadaća vatrogasaca je spašavaju ljudskih života i materijalnih dobara. Sve to uz puno stresa, priča Denis koji se usavršio se u Maleziji kao instruktor za spašavanje u saobraćajnim nesrećama. Naglašava da svaki poziv donosi pitanje: Da nije neko moj?

ČITAJ JOŠ:  Slovenci u BiH žele vaditi rudu za kojom u svijetu vlada pomama

“Ja sam to lično doživio na samom početku. Dojavljeno je gori stan. To je bio moj stan. Međutim, to je bio stan kone pored. Ali onaj moment…glava se trudi da funkciniše, ali samo razmišljaš: ima mati kod kuće, ima sestra. Sa tim mi živimo 24 sata dnevno”, otkriva Imširović.

Vatrogastvo u Srebreniku ima tradiciju. Dobrovoljno vatrogasno društvo postoji više od 50 godina, a profesionalno od 2008. godine.

Vozilo koje je kompletno proizvedeno u BiH košta više od 400.000 KM. Vatrogscima Srebrenika dobro će doći ne samo za područje Srebrenika, već i za područje Gradačca i Pelagićeva kojeg oni, također, pokrivaju.

GODISNJICA
MARKETING