Važna obavijest za sve koji trebaju primiti vakcinu protiv COVID-a

alkohol zdravica pivo ilstracija pixabay

Ljudi koji su primili vakcinu protiv COVID-19 trebali bi izbjegavati konzumirati alkohol jer to može smanjiti imunološki odgovor tijela, upozorili su stručnjaci.

Alkohol mijenja sastav milijardi mikroorganizama koji žive u crijevima, a koji igraju važnu ulogu u sprečavanju invazije bakterija i virusa.

To dovodi do oštećenja imunih ćelija u krvi, poznatih kao bijela krvna zrnca, uključujući limfocite, koji šalju antitijela za napad na viruse.

Specijalista hitne medicine dr. Ronx Ikharia uradio je eksperiment u kojem su uzimali uzorke krvi prije i nakon što su popili tri čaše prošeka.

Doktor Ikharia, voditelj BBC-jevog dokumentarca, Istina o… Jačanju vašeg imunološkog sistema koji se emitira u srijedu, otkrio je da su tri čaše dovoljne da smanje nivo ćelija limfocita u krvi za čak 50 posto.

Imunologinja Sheena Cruickshank sa Univerziteta u Manchesteru rekla je da bi smanjenje limfocita moglo dovesti do smanjenja efikasnost imunološkog odgovora tijela.

Stoga je profesor Cruickshank pozvala ljude da izbjegavaju alkohol u vrijeme vakcinisanja protiv COVID-a, piše Dailymail.

“Vaš imunološki sistem mora da djeluje vrhunski da biste imali dobar odgovor na vakcinu, pa ako pijete noć prije ili nedugo nakon toga, to neće pomoći”, kazala je Cruickshank.