VAŽNA OBAVIJEST ZA VOZAČE U BIH: Majstor za folije objasnio sve

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Armin Mehanović, poznati detailer iz Zavidovića, već dugo godina bavi se ugrađivanjem folija u automobile i općenito detailingom, piše 072info.

U medijima je sve češća tema zakon oko zatamnjivanja automobila, Armin je ovaj put na svom Instagram profilu objasnio sve kako ne biste imali problem sa zakonom koji uskoro stupa na snagu.

U nastavku pogledajte objavu:

Također prenosimo u cijelosti i detaljno objašnjenje iz Bihamka.

Prednosti postavljanja folija na stakla automobila između ostalog su zaštita od sunca i UV zračenja, toplotna zaštita, uštede prilikom rada klima uređaja i manja potrošnja goriva ljeti, a prema mnogim vozačima i ljepši izgled automobila. Isto tako, jedna od prednosti kada je u pitanju sigurnost, jeste da prilikom pucanja stakla ne dolazi do rasprskavanja stakla, već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji i na taj način se smanjuje mogućnost povrijeđivanja.

Kada je u pitanju zakon, 2020. godine, izmjenama i dopunama Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama, definisano je na koji način se može zatamniti automobil, te uslovi koje vozači, ali i firme koje se bave zatamnjivanjem stakala moraju ispunjavati, kako ne bi kršili zakon.

Naljepnica i potvrda o ugrađenim folijama

Naime, u pomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika, definisano je da od 01. juna 2021. godine, sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju da sadrže naljepnicu sa jedinstvenim serijskim brojem koja se postavlja u donjem uglu stakla između folije i stakla, odnosno na staklo, prilikom ugradnje folija, i to pored homologacijske oznake stakla tako da ne prekriva tu oznaku. Dimenzije naljepnice moraju biti 10×40 mm, a servis je dužan da vlasniku vozila izda pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji, koja, pored naziva servisa koji je izvršio postavlјanje i datuma i vremena postavlјanja folije, sadrži:

 1. naziv proizvođača unutrašnje plastične prevlake,
 2. vrstu unutrašnje plastične prevlake (komercijalna oznaka, način proizvodnje, klasa materijala),
 3. deblјinu unutrašnje plastične prevlake,
 4. boju unutrašnje plastične prevlake,
 5. propustlјivost svjetlosti,
 6. stepen refleksije,
 7. serijsku oznaku postavlјene nalјepnice,
 8. izjavu servisa da su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43.

Nakon 01. juna.2023. godine na staklima vozila registriranih u Bosni i Hercegovini ne može se koristiti folija koja ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom. Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 01 juna. 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrovano u Bosni i Hercegovini morat će da ima spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Dozvoljeno zatamnjenje odnosno minimalna providnost staklene površine nakon postavljanja folije

Prema pravilniku zatamnjivanje vozila se smije vršiti na sljedeći način:

 1. Zatamnjivanje vjetrobrana nije dozvoljeno;
 2. Bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača, mogu se zatamniti tako da postavlјanjem homologiranih folija ukupna providnost staklene površine nakon postavlјanja folije iznosi najmanje 70%, tj. maksimalno zatamnjenje može iznositi 30%;
 3. bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača i zadnje staklo motornih vozila postavlјanjem homologiranih folija mogu se zatamniti bez ograničenja, pri čemu motorna vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala.